Систему електронного бронювання може бути побудовано приблизно за 3 місяці – Мінекономіки

Київ. 19 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністерство економіки спільно з Міністерством цифрової трансформації наразі будують систему під умовною назвою “є-бронювання”, яка може замінити наявну систему бронювання працівників від мобілізації, повідомив заступник міністра економіки Ігор Фоменко.

“Думаю, на все це піде місяці три, тому що це повністю руйнує чинний алгоритм бронювання”, – сказав він на зустрічі першої віцепрем’єрки – міністерки економіки Юлії Свириденко з Європейською бізнес-асоціацією (ЄБА) в Києві в середу.

За словами заступника міністра, буде створено єдиний реєстр критично важливих підприємств, адміністратором якого виступає Мінекономіки, і надаватимуть послугу, у межах якої підприємство створює свій кабінет, вносить туди дані про військово-облікову спеціальність працівників та інші необхідні дані, а на виході видаватимуть електронне бронювання з QR-кодом “мало не автоматично”.

Фоменко додав, що наразі з Генштабом також на 96% наповнена система “Оберіг”. Як раніше зазначало Міноборони, це проєкт Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних і резервістів, що є автоматизованою інформаційно-телекомунікаційною системою, призначеною для збирання, зберігання, обробки та використання даних про військовозобов’язаних (призовників) для забезпечення військового обліку громадян. Для розгортання цієї системи наприкінці 2021 року Мінцифри передало на баланс Міноборони понад тисячу автоматизованих робочих місць і комутаторів для їхнього подальшого розгортання в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Як повідомив заступник міністра економіки, за новою постановою уряду про бронювання №76 від 27 січня цього року заброньовано понад 500 тис. осіб. Понад 4 тис. підприємств визнано критично важливими, не враховуючи тих, яким такий статус надали громади та військові адміністрації.

Як стверджує Фоменко, розгляд заявок на бронювання вкладається у 2-3 тижні, оскільки Генштабу дається до 10 днів, а центральним органам влади та Мінекономіки – до п’яти.

Водночас він визнав, що окремі проблеми виникають, їх доводиться вирішувати в ручному режимі, зокрема ідея призначення на кожному підприємстві окремого відповідального за бронювання спрацювала погано, особливо на місцях, хоча такі приклади є. Серед них він назвав “Укрпошту”, де вона спрацювала “з третього разу”.

Зі свого боку учасники зустрічі також повідомили, що процедура бронювання потребує доопрацювання. Один із них констатував, що заявку було подано 17 березня і досі вона залишається без відповіді, а виконавча директорка Європейської бізнес-асоціації (ЄБА) Ганна Дерев’янко зазначила, що ситуація з бронюванням є однією з причин, чому люди бояться йти на офіційну роботу.

Як повідомлялося, близько року тому Мінекономіки та Мінцифри анонсували запуск пілотної системи видачі дозволів на перетин кордону “є-відрядження”, однак вона так і не запрацювала.

administrator

Related Articles