Профспілки у Франції призначили 23 березня новим днем протестів проти пенсійної реформи

Київ. 17 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Французькі профспілки оголосили, що наступного четверга, 23 березня, відбудеться нова масова акція протесту проти пенсійної реформи, повідомляють ЗМІ Франції.

Міжпрофспілкова організація закликала французів “здійснити спокійні, але рішучі дії” цього дня.

“Замість того, щоб відкликати проєкт закону, уряд вирішує ухвалити його”, – наголосили представники профспілок, знову зазначивши, що вони вимагають відкликання законопроєкту в повному обсязі.

Тим часом, у центрі Парижа на площі Згоди нині тривають акції протесту після рішення уряду ухвалити реформу без схвалення парламенту. На площі зібралися тисячі людей, у деяких в руках плакати із закликами до відставки уряду. Зазначається, що ситуація напружена, правоохоронці встановили барикаду, деякі протестувальники запалюють фаєри і кидають різні предмети в поліцейських.

Прем’єр-міністр Франції Елізабет Борн у четвер оголосила про рішення уряду ухвалити законопроєкт про пенсійну реформу без згоди Національних зборів – відповідно до статті 49.3 Конституції країни.

Після цього оголошення глава ультраправої партії “Національне об’єднання” Марін Ле Пен заявила, що подасть запит на винесення вотуму недовіри уряду. Газета “Фігаро” пише, що у депутатів є доба, щоб подати запит на відповідну процедуру. У разі, якщо його буде подано, його, можливо, обговорять уже в понеділок, 20 березня, наступного тижня. При цьому подібних запитів може бути кілька, оскільки крім “Національного об’єднання” аналогічні кроки планують зробити й інші опозиційні партії. Щоб ця ініціатива стала успішною, опозиціонерам потрібно буде домовитися, за який із запитів вони проголосують усі разом, зазначають ЗМІ.

Законопроєкт про пенсійну реформу викликав широкий резонанс у Франції. У четвер його схвалив сенат. Своїм голосуванням сенатори затвердили проєкт закону, узгоджений напередодні спільним комітетом двох парламентських палат. Під час консультацій було усунуто суперечності щодо низки деталей, водночас головне положення про перехід до віку виходу на пенсію в 64 роки сумніву не піддавалося.

administrator

Related Articles