Китай у 2022 році продавав РФ штурмові гвинтівки, деталі дронів і бронежилети – ЗМІ

Київ. 17 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Китайські компанії, зокрема пов’язані з урядом, у 2022 році відправили російським компаніям тисячі одиниць штурмових гвинтівок та іншого обладнання, яке може бути використане з військовою метою, включно з деталями для дронів і бронежилетами, повідомляє видання Politico з посиланням на дані агрегатора митних даних Import Genius.

Згідно з наявними даними, China North Industries Group Corporation Limited, один із найбільших державних оборонних підрядників країни, у червні 2022 року відправила гвинтівки російській компанії “Техкрім”, яка також має справи з російським урядом і військовими. Ідеться про гвинтівки CQ-A, створені за зразком M16, але позначені в даних як “цивільні мисливські рушниці”. Водночас ці гвинтівки використовує воєнізована поліція в Китаї і збройні сили від Філіппін до Південного Судану і Парагваю.

Наприкінці 2022 року російські організації також отримали від китайських компаній 12 партій запчастин для безпілотників. DJI у листопаді та грудні 2022 року відправляла запчастини для дронів, як-от акумулятори та камери, через ОАЕ невеликому російському дистриб’ютору. Водночас DJI вже перебуває під санкціями з 2021 року за надання китайській державі безпілотників для спостереження за уйгурською меншиною в західному регіоні Сіньцзян.

Крім того, згідно з даними Import Genius, у грудні Росії вдалося імпортувати майже 80 тонн бронежилетів на суму приблизно $10 млн. Ці бронежилети виготовлені турецькою компанією Ariteks, більшість із них імпортували прямо з Туреччини, хоча деякі партії прибули в Росію через ОАЕ. Росія також імпортувала бронежилети китайської компанії Xinxing Guangzhou Import & Export Co.

Торговельні дані також свідчать, що російська державна оборонна компанія “Рособоронекспорт” із 2022 року імпортує мікрочипи, тепловізори та запасні частини, як-от газотурбінні двигуни, з різних країн – від Китаю до Сербії та М’янми.

Наразі незрозуміло, чи використовує Росія на полі бою будь-які гвинтівки, включені до даних про постачання. Російська компанія “Техкрім” не відповіла на запит щодо коментарів через електронну пошту. Але дрони DJI було помічено на полі бою вже кілька місяців. DJI не відразу відповіла на запит про коментарі.

Це перше підтвердження того, що Китай відправляє гвинтівки і бронежилети російським компаніям, і свідчить, що безпілотники та їхні частини все ще відправляють, попри обіцянки принаймні однієї компанії, яка заявила, що призупинить діяльність у Росії та Україні, щоб гарантувати, що її продукція не потрапить на поле бою.

Предмети подвійного призначення також можуть стати для Китаю способом непомітно збільшити свою допомогу Москві, водночас уникаючи загрози санкцій.

Як стало відомо в п’ятницю, глава КНР Сі Цзіньпін відвідає Росію з державним візитом 20-22 березня.

Джерело: https://www.politico.com/news/2023/03/16/chinese-rifles-body-armor-russia-ukraine-00087398

administrator

Related Articles