Уряд схвалив призначення головою ОГТСУ ексгендиректора заводу "Каметсталь" Липпи

(додано текст після 2-го абз.)

Київ. 17 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Кабінет Міністрів України схвалив призначення генеральним директором ТОВ “Оператор ГТС України” ексгендиректора заводу “Каметсталь” “Метінвесту” Дмитра Липпи.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні в п’ятницю, повідомляють у телеграм-каналі уряду.

Як повідомлялося, під час створення АТ “Магістральні газопроводи України” передбачалося, що ця компанія стане оператором ГТС України. Водночас у процесі анбандлінгу НАК “Нафтогаз України” створила “Оператора ГТС України” (ОГТСУ), якому і було передано функції “Укртрансгазу” з управління ГТС. Зі свого боку ОГТСУ було передано у власність МГУ.

Ще у жовтні 2021 року директор Секретаріату Енергоспівтовариства Янез Копач заявив, що МГУ свою функцію виконало і його можна розформувати.

У червні 2022 року наглядова рада МГУ схвалила об’єднання з ОГТСУ, де йому зараз належить 100%. 11 серпня 2022 року наглядова рада МГУ ухвалила рішення про кандидата на посаду виконувача обов’язків генерального директора ОГТСУ, але публічно не назвала його.

За словами тодішнього голови ОГТСУ Сергія Макогона, спроби терміново його звільнити посилилися після листа на прем’єр-міністра України з критикою наявної моделі управління та пропозиціями перевести ОГТСУ під управління Міненерго, створити наглядову раду та правління безпосередньо в ОГТСУ, а МГУ ліквідувати.

Світовий банк закликав українську владу дотримуватися процедур корпоративного управління ОЕСР під час призначення генерального директора ОГТСУ, але НР МГУ рішенням від 16 вересня 2022 року чотирма голосами проти одного припинила повноваження генерального директора ОГТСУ Макогона, коли той перебував у відрядженні.

Тимчасовим виконувачем обов’язків голови ОГТСУ призначено заступника генерального директора з розвитку і трансформації оператора Павела Станчака.

Секретаріат Енергетичного співтовариства наприкінці вересня у листі до прем’єр-міністра України та глави Міненерго закликав прискорити реформу системи корпоративного управління в ОГТСУ та спростити наявну дворівневу структуру управління оператором.

МГУ наприкінці вересня 2022 року оголосило тендер на послуги з відбору претендентів на посаду генерального директора ОГТСУ, визнавши його переможцем “Телент Едвайзорс” (представник британської Odgers Berndtson) із пропозицією 1,68 млн грн. 25 листопада МГУ оголосило відкритий відбір претендентів на посаду генерального директора ОГТСУ. Заяви від кандидатів приймалися до 12 грудня 2022 року.

Затверджений 14 березня 2023 року розпорядженням КМУ №221-р план пріоритетних дій уряду на поточний рік передбачає, що передання в управління Міненерго 100% корпоративних прав ОГТСУ і створення в ньому наглядової ради та колегіального виконавчого органу має бути здійснено в термін до грудня.

Джерело: https://t.me/uriad24/1688

administrator

Related Articles