Макрон після кризи з пенсійною реформою не буде ані розпускати парламент, ані проводити перестановки в уряді – ЗМІ

Париж. 21 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президент Франції Емманюель Макрон на тлі протестних акцій у країні не має наміру розпускати парламент або проводити перестановки в уряді, повідомляє телеканал “Паризьєн” з посиланням на джерело в Єлисейському палаці.

За інформацією співрозмовника газети, французький лідер також не планує проводити референдум щодо пенсійної реформи, як цього вимагали учасники протестів та деякі представники опозиції.

Раніше у вівторок Макрон провів засідання за участю прем’єра Елізабет Борн та низки міністрів. Пізніше президент дасть перше з моменту затвердження пенсійної реформи телеінтерв’ю.

Жителі Франції в ніч на вівторок вийшли на вулиці багатьох міст, щоб висловити невдоволення пенсійною реформою після того, як депутати не винесли вотуму недовіри нинішньому уряду. Акції у багатьох містах супроводжувалися заворушеннями, зокрема у Парижі та Страсбурзі. Протестувальники підпалювали контейнери для сміття, ламали рекламні щити, розбивали вітрини. Серед учасників протестів лунали гасла із закликами до відставки Макрона та Борн.

Напередодні у Національних зборах Франції відбулося голосування щодо недовіри уряду, але французькій парламентській опозиції не вдалося домогтися потрібної більшості для винесення вотуму недовіри через пенсійну реформу, яка підвищує вік виходу французів на пенсію з 62 до 64 років. Наразі пенсійна реформа вважається прийнятою Національними зборами.

Ця парламентська криза була спричинена тим, що слідом за затвердженням законопроєкту про реформу у верхній палаті парламенту – сенаті, уряд вдався до використання статті конституції 49.3, що дозволяє ухвалити закон в обхід голосування у Національних зборах.

Після цього проєкт реформи, через який із січня у Франції відбулися організовані профспілками багатотисячні маніфестації з вимогами відкликання, спровокував численні спонтанні акції, що супроводжувалися сутичками протестувальників із силами порядку.

administrator

Related Articles