Путіну не вдалося забезпечити безмежне двостороннє партнерство РФ із Китаєм, на яке він, імовірно, сподівався – Інститут вивчення війни

Київ. 22 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президенту РФ Володимиру Путіну під час візиту до Москви глави КНР Сі Цзіньпіна не вдалося забезпечити безмежне двостороннє партнерство РФ із Китаєм, на яке він, імовірно, сподівався, повідомляється у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 21 березня.

“Путін і Сі підписали 21 березня “Спільну заяву РФ і КНР про поглиблення всебічного партнерства і стратегічної співпраці, вступ в нову еру”, в якій наголошувалося, що російсько-китайські відносини мають всеосяжний, стратегічний і найвищий рівень в історії”, – йдеться у звіті.

У ньому зазначено, що в спільній заяві викладено різні двосторонні наміри і підтверджено прихильність Росії і Китаю державному суверенітету й територіальній цілісності один одного, серед інших дипломатичних обіцянок.

“Однак зобов’язання, взяті на себе Сі і Путіним, були помітно однобокими, що свідчить про те, що Сі погоджується на більш стриманий варіант російсько-китайських відносин, ніж, імовірно, хоче Путін”, – переконані аналітики.

Вони уточнили, що Сі похвалив Путіна, підтвердив прихильність Китаю перебуванню Росії в РБ ООН, і посилив позицію Китаю щодо політичного врегулювання війни в Україні, проте китайський лідер “не пішов далі цих заяв”.

“Путін, навпаки, оголосив про низку заходів, які свідчать про збережену орієнтацію Росії на Китай і залежність від нього в енергетичному та економічному секторах, які видаються вельми односторонніми порівняно з відносно поміркованими зобов’язаннями Сі”, – зазначають в інституті.

Крім того, там повідомляють, що російська ПВК “Вагнер” може втратити більшу частину своїх найманців найближчими тижнями, оскільки шестимісячні контракти звільнених від тюремного ув’язнення “вагнерівців” добігають кінця.

Що ж стосується ситуації на полі бою, то ISW уточнюють, що російські окупанти не досягли якихось підтверджених успіхів у Бахмуті або навколо нього, водночас намагалися здійснювати обмежені наступальні операції на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна.

Українська армія зі свого боку відбиває атаки російських загарбників.

Джерело: https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-march-21-2023

administrator

Related Articles