Байден ще не вирішив, чи будуть F-16 поставлені Україні безпосередньо зі США

Київ. 22 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президент США Джозеф Байден підтримує спільні міжнародні зусилля з навчання українських пілотів на сучасних літаках, але ще не ухвалив рішення щодо постачання будь-яких із них Україні безпосередньо зі США, заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван у неділю в програмі CNN “State of the Union”.

“Я думаю, що, з огляду на кількість F-16, яка наразі наявна на складах наших європейських союзників, і той факт, що, з огляду на гроші, які дав нам Конгрес, існує так багато інших пріоритетів для систем, можливо, ми більше зосередимося на передачі третім сторонам, але президент ще не ухвалив остаточного рішення”, – сказав Салліван, коли його запитали, чи відправлять США літаки безпосередньо в Україну.

За словами Саллівана, причина полягає в тому, що винищувачі не є критично важливими для очікуваного українського контрнаступу, але умови змінюються.

“Сполучені Штати мобілізували виняткові зусилля, щоб вчасно і в повному обсязі надати Україні все необхідне для початку цього контрнаступу”, – сказав він.

“Тепер, коли ми це зробили, ми можемо розраховувати на довгострокову здатність України захищати себе і стримувати російську агресію. Винищувачі четвертого покоління, західні винищувачі, F-16 мають відношення до цієї боротьби”, – підсумував Салліван.

Як повідомлялося, Байден у п’ятницю, 19 травня, заявив лідерам G7, що США підтримають зусилля з навчання українських пілотів на сучасних літаках, включно з F-16.

Джерело: https://edition.cnn.com/videos/politics/2023/05/21/sotu-jake-sullivan-f16-ukraine-what-it-needs.cnn

administrator

Related Articles