Іран у горах поблизу ядерного центру в Натанзі будує підземний об'єкт, що має витримати удар США – ЗМІ

Вашингтон. 22 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Іран зводить у горах Загрос у центральній частині країни підземний об’єкт, який, імовірно, зможе пережити можливий військовий удар США, повідомляє в понеділок Associated Press (AP) з посиланням на дані супутникових знімків компанії Planet Labs.

“Біля гірських піків Загроса в центральному Ірані робітники здійснюють будівництво ядерного підприємства – так глибоко під землею, що воно, мабуть, опиниться поза досяжністю зброї США, спроектованої для знищення таких цілей”, – інформує агентство.

Об’єкт буде розташований трохи південніше ядерного центру в Натанзі за 225 км на південь від Тегерана.

Своєю чергою в Центрі досліджень у сфері нерозповсюдження ім. Джеймса Мартіна після аналізу іншої інформації та аналізу іншої добірки знімків з’ясували, що іранці роблять чотири проходи в гірському схилі – два із заходу і два зі сходу, і кожен становить завширшки 6 м, а заввишки 8 м.

Експерти Центру заявили AP, що Іран, мабуть, будує об’єкт на глибині 80 – 100 м. На думку фахівців, розмір споруди, що зводиться, вказує на те, що в ній можна буде не лише збирати центрифуги зі збагачення урану, а й збагачувати його. При цьому в Тегерані раніше озвучували плани звести об’єкт, що замінить надземний завод зі збирання центрифуг у Натанзі, що не раз ставав жертвою саботажу.

AP нагадує, що раніше США розробили протибункерні авіаційні бомби GBU-57 для виведення з ладу таких об’єктів, які мають проникати в масив землі на глибину до 60 м, перш ніж здетонувати. Однак незрозуміло, чи зможуть одна або дві такі американські бомби знищити споруджуване під Натанзом підприємство.

У МАГАТЕ не стали відповідати на запитання про іранські будівельні роботи. У постпредстві Ірану при ООН у відповідь на запит AP наголосили, що іранська ядерна програма має мирний характер, і що вона функціонує з дотриманням норм МАГАТЕ.

Об’єкт Ірану в Натанзі захищають засоби ППО, загородження і загони Корпусу Вартових Ісламської революції.

У червні 2022 року The New York Times повідомляло, що за даними американської та ізраїльської розвідок, у районі іранського ядерного центру поблизу Натанза триває активне будівництво тунелів. Новий об’єкт у Натанзі, йшлося в публікації, нагадує ядерний комплекс у Фордо, розташований на значній глибині. За оцінками ізраїльської розвідки, будівництво почалося наприкінці 2020 року. Ізраїльтяни вважають, що на новому об’єкті може бути розміщено виробництво зі збагачення урану в промислових масштабах. У США думку ізраїльської розвідки не поділяють, зазначаючи, що там може бути розгорнуто виробництво центрифуг.

Наприкінці лютого МАГАТЕ повідомило, що Іран отримав 87,5 кг збагаченого до 60% урану. За словами експертів, якщо цей обсяг урану збагатять до 90%, його вистачить для отримання хоча б однієї ядерної бомби. На початку травня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив, що Іран має запаси збагаченого урану, достатні для виробництва п’яти ядерних бомб.

Влада Ірану неодноразово запевняла, що у неї немає планів створення ядерної зброї.

administrator

Related Articles