Гендиректор МАГАТЕ цього тижня відвідає Київ і ЗАЕС

Київ. 12 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі цього тижня здійснить візит до Києва і на Запорізьку АЕС (ЗАЕС), повідомляється в пресрелізі агентства.

“Гендиректор відвідає Київ і на ЗАЕС наступного тижня”, – йдеться в документі, розміщеному в неділю, без зазначення конкретних дат.

В агентстві також зазначили, що Гроссі знову заявив про необхідність отримати доступ до об’єкта поблизу ЗАЕС – до Запорізької ТЕС – для з’ясування причини “значної невідповідності між різними вимірами висоти резервуару, що подає воду для охолодження шести реакторів станції, об’єкта й центру зберігання відпрацьованого палива”.

Згідно з даними, отриманими експертами МАГАТЕ на майданчику ЗАЕС, у неділю на 9-ту ранку за місцевим часом рівень води біля ЗТЕС оцінювали у 11,27 м порівняно з майже 17 м до прориву греблі. Однак, як повідомляється, в інших місцях величезного водосховища триває зниження води, і різниця може становити приблизно два метри.

“Можливо, ця розбіжність у виміряних рівнях спричинена ізольованою водоймою, відокремленою від більшого водосховища. Але ми зможемо дізнатися про це лише тоді, коли отримаємо доступ до ТЕЦ”, – сказав генеральний директор Гроссі.

Раніше МАГАТЕ повідомило, що на ЗАЕС “тривають роботи із забезпечення максимального запасу води для охолодження на випадок, якщо станція більше не зможе використовувати запаси з Каховського водосховища”. В агентстві пояснили, що, попри те, що всі шість реакторів ЗАЕС зупинено, “їм, як і раніше, потрібна вода для запобігання плавленню палива і потенційному викиду радіоактивних матеріалів”.

Зазначено, що на самій ЗАЕС п’ять реакторів перебувають у холодному зупині, а шостий – блок №5 – залишається в гарячому зупині для виробництва пари, щоб забезпечувати процеси, які сприяють безпеці на майданчику. На станції розглядають можливість встановити незалежний паровий котел, що дасть змогу також перевести блок №5 у режим холодного зупину, водночас задовольняючи потребу в подачі пари на майданчик.

Джерело: https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/update-165-iaea-director-general-statement-on-situation-in-ukraine

administrator

Related Articles