Дніпровські ГЕС-1,2 працюють із обмеженнями через низький рівень води – Міненерго

Київ. 12 червня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Дніпровська ГЕС-1 і Дніпровська ГЕС-2 працюють із обмеженнями через зниження рівня води після підриву Каховської ГЕС і розливу Каховського водосховища, повідомило Міністерство енергетики.

Згідно з повідомленням у телеграм-каналі в понеділок, усі інші гідроелектростанції Дніпровського каскаду працюють планово.

Як зазначили в самому ПрАТ “Укргідроенерго” в телеграм-каналі, підрив Каховської ГЕС не вплинув на режими роботи Київської ГЕС і ГАЕС, Канівської, Кременчуцької та Середньодніпровської ГЕС. У компанії зазначили, що у зв’язку з різким зниженням рівня води в нижньому б’єфі Дніпровської ГЕС гідроагрегати станції працюють з обмеженням, але жодних холостих скидів води в нижній б’єф водосховища не відбувається ще з травня.

УГЕ також звернуло увагу, що через критичний рівень падіння води в Каховському водосховищі фахівці компанії більше не здійснюють заміри води в ньому, вони проводяться тільки експертами Укргідрометцентру. Там нагадали, що за його даними на вечір неділі, рівень води в районі Нікополя становив 9,04 м, знизившись, отже, після підриву майже на 7,5 м.

“Укргідроенерго” пояснило, що його фахівці шукають спосіб продовжити вимірювання рівня води, можливість чого відсутня через втрату гідравлічного зв’язку з основною частиною водосховища.

За даними Міненерго, рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС, який до підриву Каховської ГЕС підживлювався з Каховського водосховища, поки що залишається стабільним і становить 16,67 м.

У міністерстві уточнили, що через затоплення в Херсоні залишаються знеструмленими понад 15 тисяч споживачів, у деокупованій частині області без світла вісім населених пунктів, у Миколаївській області – 13.

“Енергетики готові розпочати відновлювальні роботи, щойно почне відходити вода. Зокрема, буде обстежено підтоплену насосну станцію Херсонської ТЕЦ. Попередньо, здійснити повну оцінку збитків можна буде через два тижні після відходу води”, – пояснили в міністерстві.

Щодо ситуації з енергопостачанням в інших областях України, то за даними Міненерго, у Запорізькій області ракетно-бомбовим ударом зруйновано адміністративну будівлю одного з енергетичних об’єктів, пошкоджено автотранспорт.

Через інтенсивні обстріли, зокрема із застосуванням ударних дронів, пошкоджено лінії електропередачі в Сумській, Харківській, Одеській, Донецькій областях.

Через негоду фіксувалося знеструмлення у Львівській, Київській, Житомирській, Дніпропетровській, Чернігівській областях, але більшість споживачів заживлено.

Загалом енергетична система працює стабільно, зазначили в Міненерго. Комерційний імпорт електроенергії за минулу добу становив 7760 МВт-год. Експорт відсутній. За даними сайту ENTSO-E, зі Словаччини в неділю надійшло 4604 МВт-год, що майже на 10% більше за показник суботи (4246 МВт-год), але в понеділок імпорт знизився до 410 МВт-год. Експорт до Польщі не здійснюється з 8 червня. Дані щодо Молдови, третього напрямку комерційних обмінів електроенергією, на сайті в червні не відображалися.

Як повідомлялося, гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, який анонсував свій візит на ЗАЕС на поточному тижні, відзначив “значну невідповідність між різними вимірюваннями висоти резервуару, що подає воду для охолодження шести реакторів станції та центру зберігання відпрацьованого палива”.

administrator

Related Articles