Єврокомісія вирішила пом'якшити нові вимоги щодо розкриття ESG-інформації

Київ. 13 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європейська комісія запропонувала пом’якшити низку вимог щодо розкриття інформації, що були розроблені відповідно до нової Директиви про корпоративну звітність у сфері сталого розвитку (CSRD), повідомляє ESG Today.

CSRD набуває чинності поетапно з початку 2024 року. Як порівняти з попередньою директивою – Non-Financial Reporting Directive, вона збільшує кількість європейських компаній, які мають розкривати інформацію про сталий розвиток, із 12 тис. до приблизно 50 тис., розширює спектр даних, які вони мають публікувати.

Детальні стандарти розкриття інформації, що відповідають вимогам CSRD, Єврокомісія доручила розробити European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG). Однак підготовлені групою правила низка експертів визнала занадто складними для компаній, які вперше розкриватимуть ESG-дані. Єврокомісія провела консультації з регуляторами, експертами, громадськими організаціями, результатом чого стали компромісні ініціативи.

Згідно з пропозиціями Єврокомісії, компанії з кількістю зайнятих менше ніж 750 осіб зможуть поки що не розкривати викиди парникових газів за Scope 3, відомості про біорізноманіття, низку даних про працівників.

Компанії отримають відстрочку на рік для розкриття інформації про фінансові наслідки, пов’язані з екологією (крім змін клімату).

Усі вимоги щодо розкриття інформації компаніям пропонують оцінювати виходячи з принципу суттєвості (тобто компанії зможуть повідомляти лише про те, що вони вважають суттєвим для свого бізнесу). На думку авторів поправок, це має сприяти суттєвому зниженню навантаження щодо виконання нових регулятивних вимог.

Низку вимог CSRD пропонується зробити добровільними, зокрема розкриття інформації про плани щодо збереження біорізноманіття.

Пропоновані коригування мають знизити витрати бізнесу на виконання регулятивних вимог на EUR230 млн на рік.

Консультації щодо поправок відбудуться до 7 липня.

Директива про корпоративну звітність у сфері сталого розвитку (CSRD), схвалена торік, має забезпечити детальніше і стандартизоване розкриття ESG-інформації, її незалежну верифікацію та аудит. З 1 січня 2024 року вона починає діяти для великих компаній із більш ніж 500 співробітниками; з 1 січня 2025 року – для компаній із більш ніж 250 співробітниками або обігом у EUR40 млн чи активами EUR20 млн тощо. Іноземні компанії, значна частина виручки яких (понад EUR150 млн) припадає на ЄС, також повинні будуть дотримуватися вимог нової директиви.

administrator

Related Articles