Підрив Каховської ГЕС не загрожує судноплавству в Дунайському регіоні та портах Великої Одеси – АМПУ

Київ. 13 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Адміністрація морських портів України не вбачає прямої загрози судноплавству в портах Дунайського регіону і Великої Одеси через підрив греблі Каховської ГЕС, але стежитиме за безпекою судноплавства і запобіганням екологічним і техногенним проблемам разом із місцевою владою, повідомив голова відомства Юрій Литвин на зустрічі з Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА).

За його інформацією, АМПУ відчуває складнощі з реалізацією одного з головних обов’язків України – “зернової ініціативи” – через блокування РФ роботи великих портів.

Водночас Литвин відзначив збільшення обсягів перевалки вантажів у портах Дунайського регіону, якими наразі опікується АМПУ.

“Наразі фіксуються рекордні обсяги вантажоперевалки – понад 11,5 млн тонн. Таких показників вдалося досягти завдяки введенню в дію нових причалів, освоєнню додаткових і оптимізації роботи вже наявних вантажопотоків”, – пояснив він.

За словами Литвина, у планах АМПУ будівництво нових накопичувальних майданчиків і реконструкція автодороги М-15, збільшення кількості провідників суден (лоцманів), складів і якірних місць у Дунайському регіоні для прискорення руху суден і підвищення ефективності перевантаження вантажів.

Голова АМПУ повідомив, що в рамках розвитку портової галузі також проводиться оптимізація активів, що не належать до профільної діяльності портів. Активи передаються місцевим органам влади або органам центральної влади, щоб звільнити АМПУ від непрофільних функцій і перерозподілити фінансові ресурси на розвиток інфраструктури. Цей підхід, на думку керівництва АМПУ, сприятиме поліпшенню фінансової ефективності.

За інформацією Литвина, інвестиції в порти Дунайського регіону за минулий рік становили понад $97 млн, а цьогоріч очікується їх збільшення до $120 млн. Тривають переговори з потенційними інвесторами в рамках концесії Чорноморського порту щодо контейнерного терміналу і поромного комплексу. Щодо інших концесій – триває процес приватизації Стивідорної компанії ДП “Морський Торговельний Порт “Усть-Дунайськ” і приватизація Білгород-Дністровського морського торговельного порту на базі державно-приватного партнерства.

Джерело: https://eba.com.ua/pryamoyi-zagrozy-dlya-sudnoplavstva-u-portah-dunajskogo-regionu-ta-velykoyi-odesy-cherez-pidryv-damby-kahovskoyi-ges-narazi-nemaye/?fbclid=IwAR2jeKoJpyF6Ebu1KHptCBTEzhcQTWacg-nK7xIIjoUtiWo7jGuIc4jQs9c

administrator

Related Articles