"Кернел" завершує будівництво Старокостянтинівського ОЕЗ, куди інвестував понад $200 млн

Київ. 13 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – “Кернел”, одна з найбільших агропромислових груп України, завершує будівництво Старокостянтинівського олійноекстракційного заводу (ОЕЗ) у Хмельницькій області, в який інвестувала вже понад $200 млн, повідомила пресслужба холдингу.

Згідно з пресрелізом, завод готовий на 85%, пусконалагоджувальні роботи виробничої лінії заплановані на початок 2024 року.

“На початку 2022 року до фінального етапу проєкту — пусконалагоджувальних робіт — залишалося 3-4 місяці. Станом на зараз нам потрібно ще близько 8 місяців. Завод готовий на 85%. Незважаючи на ризики та загрози, ми продовжуємо монтувати обладнання та мережі, виконувати електромонтажні роботи. Завершити плануємо на початку наступного календарного року”, – процитувала пресслужба агрохолдингу директора Старокостянтинівського ОЕЗ Григорія Капустяна.

За інформацією CEO “Кернелу” Євгена Осипова, Старокостянтинівський ОЕЗ – восьмий олійноекстракційний завод групи і перший, який холдинг будує на заході України.

“Інвестуючи в будівництво переробного активу, ми стимулюємо місцевих фермерів нарощувати виробництво олійних культур, демонструючи їм, що вони матимуть у майбутньому гарантований збут”, – зазначив він.

Продуктивність заводу – 1 млн тонн насіння соняшнику на рік. Для оптимізації процесів на підприємстві впроваджено тотальну автоматизацію. Поряд зі швейцарським (Bühler) та іспанським (Sigma) обладнанням використано також українське KMZ Industries.

Реалізована на базі підприємства технологія передбачає виготовлення нерафінованої пресової соняшникової олії. Восени цього року елеватор розпочне приймання насіння соняшнику нового врожаю. Пусконалагоджувальні роботи виробничої лінії заплановані вже до початку наступного календарного року, повідомив агрохолдинг.

У пресрелізі уточнюється, що на території заводу збудовано теплоелектростанцію – у твердопаливному котлі спалюватимуть лушпиння соняшника і вироблятимуть пару для потреб виробництва. Для очищення димових газів ТЕС обладнала електрофільтрами. При цьому підприємство має власну генерацію електроенергії за рахунок оснащення турбіною потужністю 23,5 МВт.

У рамках проєкту реалізовано комплекс очисних споруд: встановлено систему очищення стоків, що виходять із території заводу, і систему аспірації, що очищає повітря на виході з цехів підприємства.

Агрохолдинг “Кернел” до війни посідав перше місце у світі за виробництвом соняшникової олії (близько 7% світового виробництва) та її експортом (близько 12%). Компанія є одним із найбільших виробників і продавців бутильованої олії в Україні. Крім того, агрохолдинг здійснює вирощування агропродукції та її реалізацію.

Найбільший співвласник “Кернела” через Namsen Ltd. – український бізнесмен Андрій Веревський із часткою 41,3%, який нещодавно запропонував делістинг компанії з Варшавської фондової біржі та викуп акцій у інших акціонерів.

За перше півріччя 2023 ФР (липень-грудень 2022 року) “Кернел” скоротив чистий прибуток порівняно з аналогічним періодом минулого року на 12,6% – до $370,31 млн при падінні виручки на 41,3% – до $1 млрд 889,78 млн.

Джерело: https://career.kernel.ua/blog-kompaniyi/kernel-narostyt-potuzhnosti-z-pererobky-sonyashnyku-na-1-mln-tonn/?fbclid=IwAR2KCEQ_g3RV3xJQpUdKFrJBIXunVtHGrBt8JzdascfLomK1HQwGb29v6l8

administrator

Related Articles