Першим питанням саміту ЄС буде Україна. До лідерів через відеозв'язок звернеться Зеленський

Брюссель. 28 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Перша сесія засідання Європейської ради на рівні глав держав та урядів Європейського Союзу буде присвячена Україні. До лідерів через відеозв’язок звернеться президент України Володимир Зеленський.

Про це в середу в Брюсселі на умовах анонімності напередодні саміту, який відбудеться 29-30 червня в Брюсселі, повідомив високопоставлений європейський чиновник. “Перша сесія – це Україна і ситуація в Росії. До лідерів за допомогою відеозв’язку приєднається президент Зеленський”, – сказав він.

Деталізуючи аспекти обговорення, співрозмовник журналістів уточнив, що “було б слоном у кімнаті, якби лідери не обговорювали події, які нещодавно відбулися в Росії”. “Я не бачу, що лідери не згадають цього під час обговорення. Але це питання не стоїть на порядку денному. У всіх є свої ідеї, як тлумачити ці факти. Думаю, що (для них) буде важливо поділитися розвідувальними даними. Це обговорюватимуть не як формальний пункт порядку денного, оскільки це – внутрішнє питання”, – наголосив він.

Далі лідери обговорюватимуть фінансову та військову підтримку України після 2023 року. “Це елементи, які, як я бачу, будуть предметом обговорення. Є ще питання, над якими ми працюємо, – це заморожені активи (РФ) і притягнення до відповідальності. Це дуже чутливі питання, і ми над ними працюємо, щоб бути впевненими, що ми можемо допомогти Україні в її реконструкції та гарантувати притягнення до відповідальності за воєнні злочини, злочини агресії та всі інші злочини, пов’язані з війною”, – продовжив високопосадовець.

Він також зазначив, що в контексті України “присутність генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга буде дуже важливою”, адже ця зустріч відбудеться “після того, як ми підпишемо спільну декларацію ЄС-НАТО”, що має на меті посилення співпраці, і “де ми можемо разом робити більше”. “Це дуже сильний сигнал до саміту НАТО у Вільнюсі”, – вважає співрозмовник журналістів.

На порядку денному саміту також стоять питання міграції, економіки, Китаю.

administrator

Related Articles