Громадські організації Сумської, Харківської та Чернігівської областей посилили свій потенціал у дотриманні принципів доброго врядування

Громадські організації Сумської, Харківської та Чернігівської областей посилили свій потенціал у дотриманні принципів доброго врядування

Представники громадських організацій Сумської, Харківської та Чернігівської областей підвищили інституційну спроможність своїх організацій на інтерактивному семінарі, який пройшов 29 червня 2023 року в місті Суми.

Кожна громадська організація, яка діє якісно, повинна керуватися певними цінностями та принципами. Адже громадські об’єднання виступають за чесність, рівність, гідність, відкритість, солідарність, різноманіття і діють на основі цих цінностей, тому і самі мають відповідати цим же цінностям і принципам.

зображення_viber_2023-06-29_20-56-19-581 зображення_viber_2023-06-29_20-54-58-176

Під час заходу учасники розробляли та адаптували політки для своїх організацій, такі як  Антикорупційний та Етичний кодекси.

Етичний Кодекс встановлює правила належної діяльності громадських організацій. Документ є набором фундаментальних принципів, операційних принципів і стандартів для управління як  діяльністю, так і самою неурядовою організацією. Він складається з таких статей, як дотримання закону; підзвітність; соціально відповідальне ставлення до ресурсів та ефективне використання коштів; прозорість; рівні можливості; конфлікт інтересів; безпека дітей; конфіденційність; професіоналізм; чутливість до конфліктів та гендер.

Антикорупційна політика. У цьому документі викладено політику та процедури боротьби з корупцією/шахрайством та іншими формами недоброчесності, а також кроки, які необхідно вжити, якщо є підозра або виявлення будь-якої з цих практик. Проголошує, що працівники, керівник та засновники у своїй внутрішній діяльності, а також у правовідносинах з партнерами, донорськими структурами, органами державної влади, органами місцевого самоврядування керуються принципом «нульової терпимості» до будь-яких проявів корупції та мають вживати всіх передбачених законодавством заходів щодо запобігання, виявлення та протидії корупції та пов’язаним з нею діянням. Усі члени організації несуть відповідальність за застосування цих принципів на практиці та повідомляють про будь-які виявлені порушення.

Громадські організації мають постійно прагнути до того, щоб усі фінансові та адміністративні процеси здійснювалися та звітувалися чесно, точно, прозоро та підзвітно, а також щоб усі рішення приймалися об’єктивно та без особистих інтересів.

Впровадження політик етики та боротьби з корупцією в діяльність ОГС демонструє дотримання принципів доброго врядування та стає гарною практикою.

 Проект «Підтримка антикорупційних ОГС для зміцнення верховенства права» впроваджується громадською організацією «Чернігівський Центр Прав Людини» за підтримки Програми МАТRА Посольства Королівства Нідерландів.

 

 

administrator

Related Articles