На Харківщині припинено схему розкрадання майна, що призначалося для відновлення залізничних колій, – прокуратура

Харків. 5 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Поліцейські спільно з СБУ під керівництвом Харківської окружної прокуратури викрили схему розтрати державного майна, призначеного для підтримання обороноздатності держави.

Як повідомляє пресслужба Харківської облпрокуратури, до схеми причетні 59-річний керівник одного зі структурних підрозділів регіональної філії “Південна залізниця” АТ “Укрзалізниця” та його 43-річний заступник.

“Керівнику повідомлено про підозру за фактом розтрати чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах та за фактом службового підроблення (ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України)”, – йдеться в повідомленні.

Заступнику керівника також інкримінують ч. 5 ст. 191 КК України. Крім того, йому оголошено про підозру в отриманні неправомірної вигоди (ч. 4 ст. 368 КК України).

За даними слідства, обидва фігуранти протягом травня минулого року використовували для ремонту пошкоджених унаслідок ворожих ударів залізничних колій у регіоні не нові рейки, а старі, у яких уже вичерпано ресурс експлуатації. Однак офіційно оформляли все так, ніби вони використовували найновіші матеріали.

Спочатку вони штучно завищували зношеність рейок, вилучених під час планових ремонтів залізничних колій Харківської області, оформлюючи старі, але переважно придатні рейки як металобрухт. Саме ці рейки потім використовували для ремонту пошкоджених колій після ворожих обстрілів.

Щоб списати штучно створений за документами обсяг рейок-металобрухту, службовці “на папері” передавали їх неіснуючому громадському об’єднанню для нібито виготовлення “металевих їжаків”. Маючи у своєму арсеналі нові рейки, так і не використані для ремонту пошкоджених унаслідок обстрілів колій, фігуранти організували ще одну схему.

Вони прийшли до одного з приватних підприємств із “перевіркою” і повідомили, що фірмі необхідно виконати ремонт під’їзної колії. Фігуранти справді організували встановлення нових рейок для приватного підприємства, але офіційно це не оформили. Замовлення виконували за готівку. Фактично гроші йшли в кишеню керівника структурного підрозділу Південної залізниці та його заступника.

З метою маскування своїх дій, фігуранти наказали підлеглим під час встановлення нових рейок видалити на них маркування, щоб надалі їх неможливо було ідентифікувати.

Підозрювані встигли отримати від фірми 1,2 млн гривень.

Збитки, завдані “Укрзалізниці” внаслідок незаконних дій підозрюваних, оцінюють у майже 2,5 млн гривень.

Начальника підрозділу затримали біля залізничного вокзалу в Харкові, а його заступника, який намагався втекти, – у Кіровоградській області.

Наразі обом підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

administrator

Related Articles