Зростання розриву між цінами в Європі та Азії робить АТР більш привабливим для спотових поставок СПГ – ЗМІ

Київ. 14 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Зростання розриву між цінами на газ у Європі та Азії робить більш привабливим ринок АТР для продавців спотових партій скрапленого природного газу (СПГ), зазначає S&P Global.

Спотовий СПГ-індекс JKM, який розраховує S&P Global Platts, 13 липня становив $381 за тисячу кубометрів ($10,685/MMBtu), що на 25% вище поточних котирувань на еталонному європейському хабі TTF. При цьому серпневі контракти на поставку СПГ на Північний Захід Європи оцінюють в $307 за тисячу кубів ($8,599/MMBtu). При цьому наголошується, що різниця в цінах індексів різних регіонів може пояснюватися різними датами поставки з урахуванням більш тривалого шляху до Азії і великих витрат на доставку.

S&P Global оцінює для другого півріччя 2023 року чисту премію в ціні газу з боку Азії щодо Європи в $5 на тис. куб. м ($0,145/MMBtu) з урахуванням фрахту і доставки.

При цьому, незважаючи на теоретичну можливість отримання вигоди від арбітражу між ринками, співрозмовники S&P Global зазначають, що скористатися цим шансом можуть лише ті, у кого є доступ до фрахту. При цьому учасники ринку відзначають, що дефіцит транспортних потужностей слабшатиме мірою проведення планових зупинок на СПГ-заводах у США.

administrator

Related Articles