Прем'єр Соломонових Островів відкидає спроби критикувати відносини країни з Китаєм

Гонконг. 17 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Прем’єр Соломонових Островів Манассе Согаваре в понеділок заявив, що немає причин критикувати розвиток цією державою відносин із КНР.

Як повідомляє Channel News Asia, після повернення з тижневої поїздки по КНР прем’єр також сказав на пресконференції, що США та Австралії не варто побоюватися допомоги, яку Соломонові Острови отримають від поліції Китаю в рамках нової угоди між двома державами. Він додав, що також Пекін погодився надати більше фінансової допомоги Соломоновим Островам.

Телеканал нагадує, що США, Австралія, Нова Зеландія та опозиція Соломонових Островів закликають прем’єра розкрити деталі укладеної минулого тижня Пекіном і Хоніарою угоди у сфері охорони правопорядку.

У квітні КНР і Соломонові Острови підписали угоду у сфері безпеки. Спостерігачі звернули увагу, що одним із пунктів угоди є допуск китайських кораблів “відповідно до своїх потреб та за згодою Соломонових Островів” у порти країни. В Австралії це сприйняли як пролог для розміщення китайської бази поблизу австралійської території.

Однак прем’єр Соломонових Островів відкидав можливість появи військової бази в країні. Водночас влада островів зажадала від США та Британії не відправляти до них кораблі до отримання відповідного дозволу.

Влада США зі свого боку обіцяла дати відповідь на розширення присутності КНР у Тихоокеанському регіоні. У вересні минулого року Вашингтон оприлюднив нову стратегію відносин із державами Тихого океану, спрямовану на активнішу взаємодію з більш ніж десятком країн. Американська адміністрація планувала запросити у Конгресу США $600 млн на період у 10 років для допомоги державам Океанії в економічному розвитку та адаптації їхньої риболовецької галузі до кліматичних змін, для відкриття нових посольств.

administrator

Related Articles