Зниження ставок за іпотекою, стимули для інвестицій в інфраструктуру – огляд китайських ЗМІ

Шанхай. 17 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Банківський сектор Китаю аналізує можливість зниження відсоткових ставок за чинними іпотечними кредитами, пише в понеділок видання Yicai.

Минулого тижня директор департаменту монетарної політики Народного банку Китаю (НБК, Центробанк країни) Цзоу Лань заявив, що ЦБ стимулюватиме комерційні банки до самостійного перегляду умов кредитних контрактів для позичальників або до заміни наявних кредитів новими.

Можливість зниження ставок за кредитами може негативно позначитися на стабільності банків, особливо великих державних фінінститутів, у портфелях яких частка іпотечних кредитів вища, каже аналітик Huaxin Securities Ян Ціньцинь. Таким чином, раунд зниження ставок може початися з невеликих і середніх за розміром банків, зазначає експерт.

Понад 40 міст Китаю цього року опустили нижній поріг ставки за іпотечними кредитами для тих, хто вперше купує житло, до менш ніж 4%, що близько до рекордного мінімуму, свідчать дані China Index Academy.

Китаю слід стимулювати і підтримувати приватні інвестиції в будівництво великих об’єктів національної інфраструктури, вважає колишній міністр промисловості та інформаційних технологій країни Лі Ічжун.

Щорічні темпи зростання приватних інвестицій сповільнилися в період із 2012-го до 2022 року з 25% до 12%, заявив він під час форуму з розвитку реальної економіки та інвестицій у неділю.

Скорочення надлишкових потужностей не означає зниження інвестицій, воно необхідне для збільшення ефективності нових вкладень, які, зі свого боку, створюють попит і стимулюють споживання, наводить слова експерта газета 21st Century Business Herald.

Лі закликає до подальшого нарощування технологічних інновацій, для чого, на його думку, необхідно створювати R&D-центри в країні.

Влада Китаю поступово дозволятиме страховим компаніям і пенсійним фондам вкладати кошти у фонди прямих інвестицій, заявив заступник голови Комісії з регулювання ринку цінних паперів (CSRC) КНР Фан Сінхай під час симпозіуму з питань регулювання фондів прямих інвестицій.

Пекін також має намір розробити механізм стимулювання інвестицій у сектор і сприятиме створенню ринкової інфраструктури, зокрема для розкриття даних і реєстрації акцій, цитує повідомлення CSRC China Securities Journal.

administrator

Related Articles