Рада ЄС обговорить "зернову угоду", фінансування України, відносини з КНР і Туреччиною – Боррель

Брюссель. 20 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Глави МЗС країн Євросоюзу в четвер обговорять вихід Росії з Чорноморської зернової ініціативи, довгострокову фінансову допомогу Україні, відносини з Китаєм і Туреччиною, заявив глава дипломатії союзу Жозеп Боррель.

“Росія вийшла із “зернової угоди”. (…) Сьогодні рада розгляне це питання на переговорах із (главою МЗС України Дмитром – ІФ-У) Кулебою”, – сказав Боррель перед зустріччю міністрів.

Крім того, за словами глави дипломатії ЄС, буде обговорено довгострокову підтримку України з Європейського фонду миру. Він додав, що потрібно надавати Києву більше військових ресурсів.

“У зв’язку з цим я представлю пропозицію щодо збільшення потенціалу Європейського фонду миру”, – додав він. При цьому Боррель не уточнив, на яку саме суму запропонує збільшити фонд.

Крім цього, у засіданні ради міністрів закордонних справ ЄС візьме участь держсекретар США Ентоні Блінкен, з яким обговорять “зміну відносин із Китаєм”. Також на порядку денному глав МЗС – відносини ЄС і Туреччини.

Рада ЄС торкнеться теми впливу зовнішньополітичних подій на економічну безпеку.

Напередодні президент Росії Володимир Путін заявив, що РФ не є противником “зернової угоди” і готова повернутися до неї, щойно буде виконано всі основні умови російської сторони. Серед них, зокрема, він назвав виведення з-під санкцій постачань російського зерна і добрив на світові ринки, а також зняття перешкод для російських банків і фінансових інститутів, що обслуговують постачання продовольства і добрив, зокрема негайне підключення “Россельхозбанка” до міжнародної банківської системи розрахунків SWIFT.

Також ідеться про відновлення постачань до РФ запчастин і комплектуючих для сільгосптехніки та галузі виробництва добрив, розв’язання питань із фрахтом суден і страхуванням російських експортних постачань продовольства, забезпечення логістики продовольчих постачань і “безперешкодних умов для розширення постачань російських добрив і сировини для їхвиробництва”.

Ще одна вимога – відновлення роботи аміакопроводу Тольятті – Одеса і розблокування російських активів, пов’язаних із сільськогосподарською галуззю.

Як повідомлялося, Чорноморську зернову ініціативу уклали в Стамбулі 22 липня 2022 року за участю ООН, України, Туреччини та Росії. Її суть – у створенні коридору для вивезення зерна з трьох українських портів: “Чорноморська”, “Одеси” та “Південного” в умовах війни Росії проти України. Ініціативу було укладено на 120 днів. Дію ініціативи продовжували в листопаді 2022 року на 120 днів, до березня, потім іще двічі на два місяці. Термін дії закінчився 17 липня, і Росія повідомила, що повернеться до її реалізації лише після того, як буде виконано російську частину вимог.

Загалом за час роботи “зернового коридору” з початку серпня 2022 року з України було експортовано 32,75 млн тонн агропродукції. При цьому з початку травня із “зернової угоди” через позицію російської сторони виключено найбільш глибоководний український порт “Південний”.

administrator

Related Articles