Лісабон, Сінгапур і Берлін – лідери за темпами зростання цін на оренду преміального житла

Лондон. 20 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Лісабон, Сінгапур і Берлін очолили рейтинг міст із найвищими темпами зростання цін на оренду житла преміум-класу в першому півріччі 2023 року, йдеться у звіті агентства нерухомості Savills.

Так, у Лісабоні вартість оренди елітного житла збільшилася на 13,9%, у Сінгапурі – на 13,6%, у Берліні – на 9,2%.

Присутність столиці Німеччини в рейтингу здебільшого зумовлена зростанням попиту з боку заможних місцевих жителів, тоді як підйом цін у Лісабоні та Сінгапурі пояснюється популярністю житла преміум-класу в іноземних орендарів. Оренда елітної нерухомості в цих двох містах дорожчає вже півтора року, і за цей час зростання становило понад 40%, повідомляється у звіті.

У випадку із Сінгапуром додатковим чинником зростання стали затримки в будівництві житлових об’єктів, спричинені пандемією.

У 2023 році в місті планують здати 18 тис. об’єктів житлової нерухомості, що, як очікують, призведе до невеликої корекції цін, зазначає виконавчий директор дослідницького і консалтингового підрозділу Savills у Сінгапурі Алан Чеонг.

Проте за підсумками року зростання орендної плати за преміальне житло в межах міста може становити близько 15% – головним чином за рахунок позитивної динаміки в першій половині року.

Із 30 міст, представлених у рейтингу, 11 розташовані в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні: так, на п’ятій сходинці за темпами зростання цін розташувався Куала-Лумпур (+4,3% у першому півріччі), на шостій – Бангкок (+4,2%), на дванадцятій – Гонконг (+2,7%), на кілька позицій нижче – Токіо (+1,7%).

Вартість орендної плати за житло преміум-класу надалі зростатиме в середньостроковій перспективі на тлі обмеженої пропозиції та зростання попиту, зазначає керівник відділу досліджень Savills World Research Пол Тостевін.

administrator

Related Articles