Презентація дослідження: “Цінності волонтерів”

Волонтерське середовище істотно трансформувалось з моменту початку повномасштабного вторгнення. З хаотичного стану, коли всі хотіли щось робити, але не мали ані структур, ані розвитку, волонтерство перетворилось на структуровану галузь, де діють, нехай і не проговорені, але досить чіткі правила. Відбувається як професіоналізація волонтерства, так і підвищення якості роботи окремих волонтерів. Дуже часто це супроводжується народженням нових організацій (не обов’язково зареєстрованих), об’єднанням чинних, зростанням успішних і занепадом не дуже успішних ініціатив. Все це викликає певну відносно здорову конкуренцію. Конкурують, в першу чергу, за залучення ресурсів, за волонтерів, за увагу медіа. Разом з тим, кількість волонтерів не є стабільною. Вона коливається у залежності від декількох факторів. До таких факторів найчастіше відносили появу нових трагедій, найпотужнішою з яких за останній час був підрив Каховської ГЕС. Однак, і інші події (такі як знищення житлових будинків чи торговельних центрів, які супроводжувались загибеллю людей) викликали сплески волонтерства, хоч і не такі потужні.

Олександра Гліжинська, виконавча директорка Інституту “Республіка” та співзасновниця ВІ “Активна Громада”, Ірина Макарова, кандидатка економічних наук та Андрій Єременко, засновник дослідницької компанії Active group, разом працювали над дослідженням “Цінності волонтерів”. 

Кілька тез за результатами дослідження: 

– Люди доєднуються до волонтерства на короткий період, оскільки «довго на волонтерських засадах не попрацюєш».

– Кількість волонтерів не сильно, але збільшилась. Проте, враховуючи описані респондентами «хвилі», якщо тенденція продовжиться, то за кілька місяців, кількість волонтерів знов піде на спад. Це означає поступове «вирівнювання» хвиль у майбутньому зі сплесками у випадку великих проблем.

– В різних групах випливала думка про наявність конкуренції між волонтерськими організаціями. До певної міри така конкуренція є корисною. Проте в ситуації її загострення будуть негативні наслідки. В першу чергу – зменшення взаємодії і координації між волонтерськими організаціями.

– У більшості груп лунали ремарки, що часто люди, які припиняють волонтерську діяльність, роблять це тимчасово. Поки не відпочинуть, не вирішать власні нагальні проблеми або поки не трапиться якась велика біда, що змусить повернутись.

Метою дослідження є: виявлення основних цінностей волонтерів та пошук шляхів для розвитку волонтерського руху.

Дослідження було проведено методом фокус-групових дискусій (ФГД) із представниками цільової аудиторії.

Було проведено 9 фокус-групи по 7-10 учасників у кожній. Тривалість кожної дискусії: 100-120 хв.

Інтерв’ю проводили з волонтерами, представниками бізнесу та представниками влади.

Територія дослідження: міста Запоріжжя, Суми, Хмельницький.

Презентація дослідження відбудеться 26 липня 2023 року о 10:00 на платформі ZOOM. 

Результати презентують: 

Олександра Гліжинська, виконавча директорка Інституту “Республіка” та співзасновниця ВІ “Активна Громада” та

Андрій Єременко, засновник дослідницької компанії Active group. 

Зареєструватися можна за посиланням.

Участь у заході БЕЗКОШТОВНА. 

З додатковими питаннями звертайтесь за телефоном:

+380961724018,

Інна Душка, організаторка заходів Інституту “Республіка”

Слава Україні! Разом — ми сильні!

Довідка. Подія проводиться командою ВІ «Активна Громада» від Інституту «Республіка» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу необов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Примітка. Місія «Активної Громади»: досягнути добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту «Республіка». Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян.

administrator

Related Articles