Голова "Укренерго" радить населенню "про всяк випадок" готувати генератори на зиму

Київ. 27 липня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Підготувати до зими або за можливості докупити “про всяк випадок” генератори електроенергії порадив населенню голова правління оператора системи передачі НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький.

“Готувати (генератори – ЕР) на зиму! Якщо є можливість докупити якісь автономні джерела живлення – це гарна ідея. Нехай будуть про всяк випадок”, – сказав Кудрицький на пресконференції в Харкові в четвер.

За його словами, неможливо спрогнозувати ймовірність блекаутів або відключень е/е, бо це залежить насамперед від характеру й успішності атак російських агресорів, тому підготовка до зими дуже важлива.

“Ми не знаємо, що ворог готує нам на зиму. Що ми можемо – це підготуватися. Є три учасники битви: ЗСУ, енергетики та громадяни України”, – зазначив Кудрицький.

Водночас він наголосив, що споживачі можуть суттєво допомогти підготувати енергосистему до опалювального сезону.

“Українці це одна з найбільш генераторооснащених націй, тепер ми маємо стати ще й однією з найбільш енергозберігаючих націй. І це теж потреба часу, питання стабільної роботи енергосистеми”, – пояснив він.

Голова ОСП акцентував увагу на необхідності раціонального використання е/е, особливо в години максимальних навантажень на енергосистему ввечері.

“Це не означає відмову від е/е, це означає звикнути раціонально користуватися енергоресурсами”, – зазначив Кудрицький.

Як повідомлялося, згідно зі звітом про оцінку енергетичних збитків України, підготовленим у межах програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) і Світового банку, наявна потужність із вироблення електроенергії з початку повномасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року до 30 квітня 2023-го знизилася вдвічі – з 37,6 ГВт до 18,3 ГВт.

Найбільше постраждала маневрена потужність у системі, яка знизилася на 68% – з 14,3 ГВт до 4,6 ГВт, насамперед на теплових електростанціях. Наявна потужність ядерної генерації знизилася на 44% – з 13,8 ГВт до 7,7 ГВт (Запорізька АЕС), а гідрогенерувальна потужність знизилася на 29% – з 6,6 ГВт до 4,7 ГВт. Доступна потужність ВДЕ знизилася на 24% – з 8,1 ГВт до 6,2 ГВт.

administrator

Related Articles