Зниження облікової ставки НБУ до 18-19% на кінець 2023 р. очікують сім членів КМП, ще по двоє – більш радикальні або обережні

Київ. 7 серпня. ІНТЕРФАКС-УЕКРАЇНА – Більшість – сім з 11 – членів Комітету монетарної політики Нацбанку очікують зниження облікової ставки до 18-19% річних наприкінці 2023 року з нинішніх 22% річних.

“Усі члени КМП очікують подальшого зниження ставок, однак їхні думки щодо швидкості пом’якшення процентної політики суттєво відрізняються”, – йдеться в підсумках дискусії комітету від 26 липня, опублікованих Нацбанком у понеділок.

На думку більшості, з огляду на очікуване зниження інфляції – НБУ поліпшив її прогноз на кінець цього року з 14,8% до 10,6%, такий рівень облікової ставки дасть змогу забезпечувати достатній захист гривневих заощаджень. Це, зі свого боку, залишатиметься важливою передумовою стійкості валютного ринку та реалізації затвердженої Стратегії валютних пом’якшень.

Водночас, як зазначається, два члени КМП бачать передумови до більш стрімкого зниження облікової ставки. На їхню думку, дезінфляційний тренд стійкий, а спроможність НБУ забезпечувати курсову стійкість – висока, особливо з огляду на очікувані обсяги міжнародної допомоги в наступні роки.

Вони також упевнені, що з огляду на адаптацію економічних агентів до війни нові виклики вже не чинитимуть такого тиску на очікування, як на початку масштабного вторгнення Росії в Україну. Отже, є простір для більш рішучих кроків без загроз для макрофінансової стабільності.

Водночас, зазначив Нацбанк, два інші члени КМП очікують більш повільного пом’якшення процентної політики – до 20% до кінця цього року. Вони вважають, що збереження достатньої привабливості гривневих активів потребує обережнішого підходу, тим паче з огляду на значну кількість ризиків, пов’язаних насамперед із ходом війни. Реалізація цих ризиків може похитнути очікування, а отже – і макрофінансову стабільність загалом. На їхню думку, НБУ має і надалі дотримуватися зважених припущень, уникати ризикованих сценаріїв і розвороту політики.

Комітет з монетарної політики (КМП) є консультативним внутрішнім органом Національного банку України, створеним з метою обміну інформацією та поглядами щодо формування та реалізації монетарної політики для забезпечення цінової стабільності. До його складу входять голова НБУ, члени правління, директори департаментів монетарної політики та економічного аналізу, відкритих ринків, фінансової стабільності, статистики та звітності. Засідання КМП відбуваються напередодні засідань правління НБУ з питань монетарної політики. Рішення щодо монетарної політики ухвалює правління НБУ.

Як повідомлялося, правління НБУ з 28 липня 2023 року знизило облікову ставку до 22% з рівня 25%, на якому воно утримувало її з 6 червня 2022 року.

Крім цього, Нацбанк переглянув прогнозний графік облікової ставки і, згідно з її оновленим варіантом, він із найбільшою ймовірністю очікує її зниження до 18% з початку 2024 року і до 16% – з початку 2025-го.

administrator

Related Articles