Медзаклади НАМНУ не зможуть увійти до ПМГ з 1 січня 2024 року – Ляшко

Київ. 7 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Медзаклади Національної академії медичних наук України (НАМНУ) не зможуть увійти до Програми медичних гарантій із 1 січня 2024 року, вважає міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

“Якщо ми сьогодні, станом на сьогодні, за тієї матеріально-технічної бази, за диджиталізації медзакладів НАМНУ, ми переведемо їх на ПМГ, то вони отримуватимуть фінансування в рамках 30-50% того фінансування, яке ми їм даємо сьогодні. Під час воєнного стану ми на такі ризики піти не можемо”, – сказав він під час засідання профільного комітету Верховної ради минулого тижня.

Ляшко зазначив, що такі висновки було зроблено на основі аудиту, який МОЗ здійснило в медзакладах Міністерства охорони здоров’я, котрі ще не перейшли до статусу державного неприбуткового підприємства й не уклали контракту з Національною службою здоров’я України. Зокрема, йдеться про клініку “Охматдит”, Інститут серця, Інститут кардіології, клінічної та регенеративної медицини, Центр психічного здоров’я та реабілітації “Лісова поляна”, а також про університетські лікарні.

“Ми розробили програму модернізації наших закладів, визначили загальну потребу в серверах, у комп’ютерах та інших. У цьому, зокрема, ми зосередилися на “Охматдиті”, Центрі серця, “Лісовій поляні” та центрі “Циблі”. Це медзаклади, які зараз найбільш підготовлені до того, щоб потенційно переходити на ПМГ”, – сказав він.

Водночас Ляшко зазначив, що низка унікальних медичних послуг, які надають деякі медзаклади НАМНУ, не можуть покриватися в рамках ПМГ.

“Тому ми протягом двох місяців сформуємо перелік унікальних послуг, що надаються в наших спеціалізованих закладах, для того, щоб розробити для них або окремий пакет, або враховувати їх у рамках перехідного фінансування в ПМГ”, повідомив міністр.

“Я одразу скажу реалістичну картину: на 1 січня 2024-го ми не зможемо зайти в ПМГ, але це не повинно зупиняти нас у підготовці. За кожним медзакладом робиться поетапний план, щоб до 1 січня 2025 року бути максимально готовими”, – сказав він.

Ляшко нагадав, що Інститут раку, який уже працює в рамках ПМГ, за перше півріччя 2023 року отримав додаткове фінансування розміром 9 млн грн.

Міністр також повідомив, що МОЗ планує обговорити з Мінфіном фінансування університетських клінік.

Як повідомлялося, у червні парламентський комітет здоров’я нації, медичної допомоги та медстрахування рекомендував медзакладам системи НАМНУ знайти можливість виділення власних коштів на комп’ютеризацію наукових установ до кінця поточного року.

administrator

Related Articles