США висунули обвинувачення росіянину Семенову у відмиванні понад $1 млрд – Мін'юст

Київ. 24 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Мін’юст США висунув обвинувачення росіянину Роману Семенову у відмиванні $1 млрд через криптовалютний міксер Tornado Cash, зокрема для північнокорейського хакерського угруповання.

“Прокурор США Південного округу Нью-Йорка Даміан Вільямс, генпрокурор США Меррік Гарланд, директор ФБР Крістофер Рей… оголосили сьогодні про пред’явлення обвинувачень Роману Сторму і Роману Семенову у змові з метою відмивання коштів, а також змові з метою ведення неліцензійного бізнесу з переказу коштів”, – ідеться в пресрелізі Мін’юсту.

Зазначається, що Семенов і Сторм, який проживає у США, – двоє з трьох засновників криптовалютного міксера Tornado Cash, що дає змогу клієнтам здійснювати невідстежувані перекази криптовалюти. В обвинувальному висновку стверджують, що вони у 2022 році за допомогою Tornado Cash брали участь в операціях із відмивання коштів на суму понад $1 млрд, сотні мільйонів із цієї суми були призначені для Lazarus Group – північнокорейського кібероугруповання, що потрапило під санкції США. Отже, йдеться в документі, обвинувачені діяли в обхід американських санкцій проти Пхеньяна.

Уточнюється, що раніше в середу Сторма заарештували в штаті Вашингтон, очікується, що пізніше він постане перед судом. Наголошується, що Семенов залишається на волі, отже, йому висунули обвинувачення заочно.

35-річному Семенову і 34-річному Сторму висунули по одному пункту обвинувачення у змові з метою відмивання коштів і по одному пункту обвинувачення у змові з метою порушення закону про надзвичайні міжнародні економічні повноваження. За кожним пунктом максимальне покарання – 20 років позбавлення волі. Що стосується обвинувачення у змові з метою ведення неліцензійного бізнесу з переказу коштів, максимальне покарання за нього – п’ять років в’язниці.

Зі свого боку Мінфін США оголосив у середу, що запровадив санкції щодо Семенова.

administrator

Related Articles