"Укренерго" четвертий день поспіль, щоб уникнути відключень е/е, вдалася до аварійної допомоги з Європи

Київ. 25 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – 24 серпня НЕК “Укренерго” з метою покриття дефіциту електроенергії в енергосистемі вкотре вдалася до вимушеної аварійної допомоги з Європи обсягом 1800 МВт-год.

“Укренерго” для покриття попиту застосовувала з 18:00 до 22:00 аварійну допомогу з енергосистеми Польщі та Румунії. Її загальний обсяг становив 1800 МВт-год”, – повідомила компанія в телеграмі у п’ятницю.

Як зазначили в НЕК, споживання електроенергії продовжує триматися на максимальних за літо позначках.

“Учора, 24 серпня, вечірній максимум споживання на 6% був нижчим за літній рекорд 21 серпня. Це все ще дуже багато для енергосистеми, зважаючи на обмежені через пошкодження та ремонти можливості електростанцій з вироблення електроенергії”, – прокоментували в “Укренерго”.

У компанії пояснили, що аварійна допомога не є комерційним імпортом, це остання і найдорожча міра екстреного реагування для балансування енергосистеми, яка не потребує відключення споживачів. Основна причина її застосування – дефіцит електроенергії в енергосистемі через великий обсяг пошкоджень на теплових і гідроелектростанціях. Крім того, триває активна ремонтна кампанія на атомних електростанціях, які готуються до роботи на максимальній потужності взимку.

Водночас обсягів імпорту, що надходить в українську енергосистему з Європи та формується в рамках функціонування ринку електроенергії, не вистачає для покриття різниці між збільшеним споживанням та обмеженими можливостями вироблення на електростанціях.

За інформацією НЕК, станом на ранок п’ятниці через бойові дії та інші причини знеструмлено 412 населених пунктів. Через обстріли росіянами є пошкодження в мережах Донецької, Дніпропетровської, Харківської та Херсонської областей. Відновлення електропостачання відбувається за наявності умов безпеки та з дозволу військових.

“З технологічних причин в аварійний ремонт виведено два блоки на теплових електростанціях”, – зазначили в “Укренерго”.

Як повідомили в НЕК, у п’ятницю здійснюватиметься імпорт електроенергії зі Словаччини з 15:00 до 18:00 максимальною потужністю в окремі години 45 МВт. Експорт відсутній.

Джерело: https://t.me/Ukrenergo/2297

administrator

Related Articles