Попит на низьковуглецеве бункерне пальне зростає через посилення регулювання, зазначає S&P

Київ. 28 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Дедалі більша кількість державних регулювальних органів підштовхує судновласників до використання більш екологічних видів пального для зниження впливу на навколишнє середовище, зазначає видання S&P Global.

Протягом десятиліть морські перевезення здійснювалися на мазуті (автори статті S&P Global називають його “залишковим пальним”) із високим рівнем викидів забруднювальних речовин. Через недостатність добровільних зусиль приватного сектору головною силою просування судноплавства з низьким вуглецевим слідом стало Спеціалізоване агентство при ООН. Міжнародна морська організація (IMO) планує поетапне запровадження правил щодо обмеження викидів парникових газів для декарбонізації транскордонного судноплавства і досягнення “чистого нуля” до 2050 року.

“Окрім зусиль деяких корпорацій, нереально побачити, що судноплавство декарбонізує саме себе з доброти душевної і через турботу про навколишнє середовище”, – зауважив власник консалтингової компанії 2050 Marine Energy Адріан Толсон. Тому, вважає експерт, IMO стало головною рушійною силою змін у секторі за недостатніх зусиль з боку приватного сектора.

За словами учасників галузі, різні регіональні та національні уряди також розробляють власні правила регулювання.

Провідне місце в сфері скорочення викидів CO2 під час експлуатації суден посідає Європейський союз. З 2024 року Брюссель планує поширити систему торгівлі квотами на морські перевезення, а з 2025-року – ввести вимоги до інтенсивності викидів. Обидва зведення правил поширюватимуться на рейси до портів ЄС, з них і між ними.

За твердженням S&P Global, судноплавне законодавство здатне змінити динаміку бункерувального ринку. Про це свідчать правила IMO, що наказують суднам з 2020 року спалювати пальне з граничним вмістом сірки 0,5% замість колишніх 3,5%, за винятком суден, оснащених скруберами. У 2022 році споживання низькосірчистого суднового палива сягнуло 143,1 млн тонн – 45% від загального попиту.

Деякі найбільші бункерні хаби намагаються позиціонувати себе з урахуванням зміни складу бункерного палива, розробляючи стандарти заправлення та надаючи фінансові стимули для використання нових видів пального.

Роттердам отримав торік 9% свого паливного продажу завдяки альтернативним видам пального, таким як СПГ (скраплений природний газ), суміш з біопаливом і метанол. Частка в продажах порту Сінгапуру 2022 року становила 0,3%, проте продаж досяг рекордного місячного рівня через першу угоду з метанолом.

За прогнозами аналітиків S&P Global, через активні зусилля урядів і бізнесу з декарбонізації попит на низьковуглецеве бункерне пальне зросте з 845 тис. тонн у 2022 році до 12,5 млн тонн у 2030 році. Їхня частка в загальному обсязі морського палива за 8 років зросте з 0,3% до 3,8%.

administrator

Related Articles