Збиток "Карлсберг Україна" через втрату обладнання та кегів з початку війни становив 57 млн грн

Київ. 29 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Збитки ПрАТ “Карлсберг Україна” від втрати і пошкодження торгового устаткування і кегів, що перебувають у використанні дистриб’юторів на окупованих територіях і територіях, де проводилися активні бойові дії, від початку повномасштабного вторгнення до квітня 2023 року становили 57 млн грн (включно з ПДВ).

Як повідомляється у звіті керівництва компанії в системі розкриття Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) за перший квартал цього року, “Карлсберг Україна” не виключає, що рівень збитку від втрати основних засобів може бути більшим, адже на низці територій країни доступ до інвентаризації залишається обмеженим.

Крім того, компанія повідомила, що зазнала суттєвих збитків через припинення виробництва та продажу продукції під російськими та білоруськими торговими марками “Балтика”, “Мінське Жигулівське” та “Вятрачок”, для чого було списано запаси матеріалів та пакування, а також було виплачено відшкодування постачальникам за замовлене та невикуплене пакування.

За інформацією керівництва підприємства, ПрАТ “Карлсберг Україна” було змушене значно скоротити відстрочку з оплати продукції клієнтам, особливо в сегменті сучасної торгівлі.

З початку війни компанія визнала додатковий резерв очікуваних кредитних збитків за залишками дебіторської заборгованості, що виникли до початку війни і досі не оплачені, а також переглянула відсоток потенційних втрат при розрахунку резерву очікуваних кредитних збитків.

Крім того, “Карлсберг Україна” 2022 року домовилася про списання кредиторської заборгованості за роялті, придбаним ПЗ і послугами з постачальниками – резидентами РФ.

Одним із чинників, що сприяли прибутковій діяльності “Карлсберг Україна” від початку війни і до квітня 2023 року, за інформацією компанії, стала обмежена присутність на ринку пива одного з головних конкурентів групи ПрАТ “AB InBev Efes Україна”, роботу заводів якого було зупинено під час війни.

Перший квартал цього року “Карлсберг Україна” завершило з чистим прибутком 423,6 млн грн, тоді як у першому кварталі минулого року було зафіксовано чистий збиток 55,5 млн грн.

Виторг компанії в січні-березні цього року зріс порівняно з аналогічним періодом минулого року на 92,3% – до 1 млрд 970,0 млн грн.

Зазначається, що дебіторська заборгованість знизилася за перший квартал з 512,2 млн грн до 379,3 млн грн за умови збільшення обігових активів з 847,6 млн грн до 1 млрд 272,3 млн грн, тоді як грошові кошти та їхні еквіваленти зросли з 2 млрд 970,2 млн грн до 3 млрд 549,8 млн грн. Водночас кредиторська заборгованість збільшилася з 1 млрд 347,1 млн грн до 2 млрд 482,7 млн грн.

Згідно зі звітом, незважаючи на зупинку роботи заводів на самому початку війни, компанія згодом продовжила діяльність усіх заводів, виробляє та реалізує товари на всій території України за винятком тимчасово окупованих територій, а також обмежено продажі на деокупованій частині Харківської області.

Незважаючи на негативні наслідки, пов’язані з тимчасовою окупацією та активними бойовими діями, “Карлсберг Україна” зберегла активними майже всіх своїх клієнтів і збільшила частку продажу в традиційній торгівлі, зазначили в компанії.

Станом на початок квітня 2023 року компанія мала стабільну ліквідність і не потребувала залучення зовнішнього фінансування або фінансування від материнської компанії, зазначено у звіті.

Згідно з ним, “Карлсберг Україна” у 2023 році планує прибуткову безперервну діяльність і підтверджує спроможність функціонувати на всіх трьох заводах і на неокупованій території і не в зоні активних бойових дій.

“Існує лише один суттєвий фактор невизначеності, що може викликати значні сумніви у здатності продовжувати безперервну діяльність, – значна ескалація воєнних дій, яка не дасть змоги компанії реалізувати свої активи та погасити зобов’язання за звичним перебігом господарської діяльності”, – резюмували в “Карлсберг Україна”.

Carlsberg Ukraine є частиною Carlsberg Group – однієї з провідних пивоварних груп у світі, продукція якої продається більш ніж у 150 країнах. Carlsberg Group розпочала свою роботу в Україні 1996 року і за час роботи інвестувала понад EUR1 млрд у будівництво своїх підприємств, на яких працюють понад 1340 осіб.

До складу групи Carlsberg в Україні входять три пивоварні заводи в Запоріжжі, Києві та Львові. На початку війни компанія призупинила діяльність усіх трьох пивоварень. У 2023 році компанія почала поступово відновлювати роботу заводів: у березні запустилася Львівська пивоварня, де спочатку виробляли лише воду для гуманітарних потреб, потім у травні – Київський завод, у липні – Запорізький.

До портфеля Carlsberg в Україні входять пиво, сидр і безалкогольні напої таких торгових марок, як “Львівське”, Robert Doms, Carlsberg, Tuborg, Kronenbourg 1664, “Арсенал”, “Квас Тарас”, Somersby, Guinness, Seth & Riley’s Garage, Warsteiner, Grimbergen тощо.

administrator

Related Articles