ВВП Китаю у 2023 р. зросте на 5,1%, інфляція становитиме 0,7% – консенсус-прогноз

Пекін. 29 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Експерти не убачають сигналів поліпшення перспектив економіки Китаю і продовжують знижувати прогнози для темпів зростання ВВП, а також інфляції.

Консенсус-прогноз експертів, яких опитав Bloomberg, передбачає збільшення китайської економіки на 5,1% у 2023 році. Раніше аналітики прогнозували підвищення ВВП на 5,2%.

Зниження прогнозу частково пов’язане з погіршенням очікувань на третій квартал: економісти в середньому прогнозують підйом ВВП КНР у липні-вересні на 4,4% у річному вираженні, а не на 4,6%, як це було раніше.

У 2024 році, згідно з новим прогнозом опитаних агентством аналітиків, китайська економіка зросте на 4,5% (раніше очікувалося – 4,8%).

Імпульс до зростання економіки КНР послаблюється “у зв’язку з прискоренням темпів зниження інвестицій у житлове будівництво і слабкою динамікою експорту”, зазначає директор із досліджень Continuum Economics Майкл Галлахер, який очікує збільшення ВВП Китаю цього року на 4,9%.

Шанси на “жорстку посадку” економіки КНР цього року становлять близько 30%, незважаючи на спроби Пекіна підтримати зростання за рахунок бюджетних і монетарних стимулів, каже Галлахер.

Економісти в середньому очікують, що Народний банк Китаю (НБК, Центробанк країни) знизить ставку за кредитами, які видають у рамках програми середньострокового кредитування (MLF), ще на 10 базисних пунктів (б.п.) у четвертому кварталі поточного року. НБК опустив ставку MLF за кредитами строком на рік у серпні на 15 б.п., до 2,5% річних.

Минулого тижня НБК також опустив базову відсоткову ставку (LPR) за кредитами строком на один рік на 10 б.п., до рекордно низьких 3,45% річних. При цьому він зберіг незмінною ставку за п’ятирічними кредитами, що є орієнтиром для іпотеки, – на рівні 4,2%.

Експерти очікують, що цю ставку також буде знижено на 10 б.п. до кінця року.

Аналітики, як і раніше, вважають, що НБК знизить норму резервування для банків на 25 б.п. у поточному кварталі.

Китайське видання China Securities Journal написало у вівторок із посиланням на експертів, що ЦБ може зменшити норму резервування в четвертому кварталі 2023 року, щоб поліпшити ситуацію з ліквідністю.

Консенсус-прогноз опитаних Bloomberg експертів для інфляції в Китаї на поточний рік тепер становить 0,7% (раніше – 0,9%). Вони очікують зниження цін виробників цього року на 3% (раніше – на 2,7%), скорочення експорту на 3% (раніше – на 2,3%), імпорту – на 5,6% (раніше – на 2,8%).

administrator

Related Articles