Fertiberia отримає від Horisont Energi 50% у проєкті найбільшого в Європі заводу з виробництва аміаку з газу Баренцевого моря

Київ. 30 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Іспанська Fertiberia підписала угоду з норвезькою Horisont Energi про спільну розробку проєкту Barents Blue – найбільшого в Європі заводу з виробництва чистого аміаку з використанням природного газу Баренцевого моря, повідомляють обидві компанії.

Очікується, що на Barents Blue у Фіннмарку в Північній Норвегії вироблятимуть мільйон тонн чистого аміаку щорічно (близько 3 тис. тонн на день). Геологічне сховище CO2 Polaris у Баренцевому морі, приблизно за 100 км від узбережжя Фіннмарка, буде місцем поховання практично всього вуглецю, що використовується у виробничому процесі.

“З високим коефіцієнтом уловлювання вуглецю (понад 99%) це буде провідна енергоефективна установка з виробництва чистого аміаку у світі”, – зазначає іспанська компанія.

У рамках співпраці заплановано оцінити витрати на розробку, перейти до детального проєктування та прийняття остаточного інвестиційного рішення.

Проєкт націлений на постачання на європейський ринок аміаку і підтримується грантом у розмірі 482 млн норвезьких крон (41,74 млн євро) у рамках водневої програми ЄС IPCEI Hy2Use.

Нещодавно норвезька електромережева Statnett схвалила енергопостачання першої лінії з виробництва аміаку Barents Blue. Також компанії взаємодіють з потенційними продавцями газу з острова Мелкейя на півночі Норвегії, куди надходить основна сировина з родовища Snohvit, яке розробляє Equinor. Крім цього, Horisont Energi продовжує роботу зі встановлення співпраці з новим оператором ліцензії Polaris СО2.

Раніше учасниками проєкту Barents Blue виступали норвезькі Equinor і Vаr Energi, які вийшли з нього на початку цього року. Крім того, навесні 2022 року Equinor отримала права оператора розробки сховища СО2 Polaris, але пізніше здала ліцензію, вирішивши зосередитися на інших аналогічних проєктах. Водночас норвезька компанія заявляла, що, як і раніше, налаштована на вивчення рішень з постачання газу зі свого заводу зі скраплення природного газу (СПГ) Hammerfest LNG (на острові Мелкія) для проєкту Barents Blue після змін у партнерстві.

Оператором проєкту, який полягає у виробництві аміаку з використанням природного газу Баренцового моря, уловлюванні СО2 і зберіганні його під морським дном, є Horisont Energi. Заснована 2019 року компанія надає послуги з транспортування та зберігання екологічно чистої енергії.

Fertiberia – найбільший виробник добрив в Іспанії з часткою ринку 75%. У 2022 році компанія взяла на себе зобов’язання скоротити викиди СО2 до нуля до 2035 року.

administrator

Related Articles