Підвищення price caps на ринку е/е дозволить збалансувати енергосистему взимку за рахунок імпорту – CEO "Укренерго"

Київ. 30 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Україна зможе збалансувати споживання електроенергії в зимові місяці за рахунок її імпорту в разі перегляду цінових обмежень на енергоринку з боку Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), заявив глава НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький.

“Необхідно дещо поправити регулювання на ринку електроенергії. Тому що нездорова ситуація, коли “Укренерго” залучає аварійну допомогу в сусідів, яка дорожча, а дешевший комерційний імпорт не може зайти в систему через цінові обмеження на українському ринку”, – сказав він в ефірі національного телемарафону в середу.

За словами CEO, Україна має технічну можливість імпортувати 1,2 ГВт потужності, що більше, ніж може виробляти один атомний блок. Приблизно стільки знадобиться додатково під час сильних морозів узимку, що допоможе збалансувати енергосистему в разі настання дефіциту потужності.

Однак наразі ціна електроенергії на українському енергоринку в умовах чинних граничних цін (price caps), встановлених регулятором, нижча, ніж у європейських країнах, що фактично блокує надходження імпорту.

“Нам взимку буде потрібен імпорт електроенергії. Не аварійна допомога, яку ми просимо зараз у сусідніх країн, а саме комерційний стабільний імпорт. Для цього доведеться певною мірою підкоригувати все-таки регулювання на ринку електроенергії в Україні”, – наголосив глава “Укренерго”.

Як зазначив Кудрицький, Україна зможе збалансувати енергосистему взимку за допомогою власної генерації та імпорту за умов відсутності масштабних ракетно-дронових обстрілів, спрогнозувати наслідки яких неможливо.

Як повідомлялося, Україна влітку поточного року вже кілька разів приймала аварійну допомогу від Європи для підтримки балансу між виробництвом і споживанням е/е.

Зокрема, 29 серпня для покриття попиту довелося з 14:00 до 22:00 застосовувати аварійну допомогу з енергосистеми Польщі та Румунії. Її загальний обсяг становив 2650 МВт-год, що в 2,2 раза більше за обсяги аварійної допомоги 28 серпня. При цьому обсяги імпорту залишаються незначними і надходять у години до початку вечірнього максимуму.

Як повідомлялося, НКРЕКП із 1 липня 2023 року встановила нові максимальні price caps електроенергії на ринку “на добу наперед” (РДН), внутрішньодобовому ринку (ВДР) і балансувальному ринку.

На РДН і ВДР максимальні тарифи в період із 23:00 до 7:00 (мінімального навантаження в енергомережі) підвищено з 2000 до 3000 грн/МВт-год, або на 50%, із 7:00 до 19:00 – із 4000 до 5600 грн/МВт-год, або на 40%, і з 19:00 до 23:00 (пікового навантаження) – із 4000 до 7200 грн/МВт-год, або на 80%.

Відповідно мінімальні граничні ціни на РДН і ВДР встановлені на рівні 10 грн/МВт-год.

На балансувальному ринку регулятор встановив максимальну граничну ціну на рівні 125% від ціни РДН і мінімальну – 0,01 грн/МВт-год.

administrator

Related Articles