Інфляція у Франції в серпні прискорилася до 5,7%, споживчі витрати в липні зросли на 0,3%

Париж. 31 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Споживчі ціни у Франції, гармонізовані зі стандартами Європейського Союзу, в серпні збільшилися на 5,7% в річному вираженні, за попередніми даними Національного статистичного управління Insee.

Отже, темпи зростання прискорилися порівняно з 5,1% у липні. Аналітики очікували 5,4%, повідомляє Trading Economics.

Споживчі ціни в серпні проти попереднього місяця підвищилися на 1,1%. Експерти прогнозували 0,9%. У липні показник продемонстрував нульову зміну.

Споживчі ціни, розраховані за французькими стандартами, цього місяця збільшилися на 4,8% у річному вираженні та на 1% у помісячному.

Консенсус-прогноз передбачав підйом на 4,6% і 0,8% відповідно. У липні ціни підвищилися на 4,3% за рік і на 0,1% за місяць.

Енергоносії в серпні подорожчали на 6,8% у річному вираженні (у липні вони знизилися на 3,7%), вартість продуктів харчування підскочила на 11,1% (на 12,7%). Ціни на послуги в країні зросли на 2,9% (на 3,1%).

Остаточні дані про серпневу інфляцію буде оприлюднено 15 вересня.

Водночас споживчі витрати у Франції в липні збільшилися на 0,3% проти попереднього місяця. Цей показник збігся з очікуваннями експертів.

Отже, зростання витрат стало мінімальним із червня 2022 року.

Витрати французів на продукти харчування минулого місяця скоротилися на 0,9%, на електроенергію – на 0,2%. При цьому витрати на промтовари підскочили на 1,6%.

administrator

Related Articles