Молдова не має історичних боргів перед "Газпромом" – президент

Кишинів. 4 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Молдова не має історичних боргів перед ПАТ “Газпром”, заявила президент Майя Санду під час зустрічі з жінками-підприємцями з автономії, яка відбулася минулими вихідними в Гагаузії.

Глава країни зазначила, що відсутність боргу підтверджено результатами аудиту, проведеного двома зарубіжними компаніями.

“Це ще не відомо громадськості, але уряд незабаром оголосить результати проведеного аудиту. Представники “Газпрому” говорили нам про борг майже в $800 млн. Хотіли швидко обдурити. Залишили нас без газу перед початком опалювального сезону 2021 року. Зима на носі: “Давайте швидко підписуєте, що ви за чотири роки повернете $800 млн, і у вас буде газ”, – сказали вони. Ми відповіли, що не можемо це підписати, оскільки це жахливо великі гроші і ми не можемо на таке підписатися. Нам сказали: “У вас не буде газу”. Але ми впоралися”, – наголосила Санду.

Вона додала, що за 30 років незалежності Молдови ніхто не пробував купувати газ не у РФ.

“Якщо газ продає тільки монополіст, то це ненормально. І вони (представники “Газпрому” – ІФ-У) сказали, що ми не зможемо за два місяці поміняти закон, знайти нові контракти. Це було негарно з їхнього боку. Заступник керівника адміністрації Путіна Дмитро Козак сказав, що будемо контракт продовжувати, а потім змінив рішення. Я вважаю, що ми вчинили правильно”, – заявила Санду.

Раніше повідомлялося, що новий договір між “Газпромом” і “Молдовагазом” було підписано в жовтні 2021 року строком на п’ять років. Він набув чинності з 1 листопада 2021 року. Цьому передували довгі переговори і підписання протоколу про подальші дії сторін.

administrator

Related Articles