Європейському ЦБ слід продовжувати підйом ставок, щоб послабити інфляцію – ОЕСР

Париж. 6 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європейському центральному банку (ЄЦБ) слід зберігати обмежувальну грошово-кредитну політику, щоб домогтися стійкого ослаблення інфляційного тиску в єврозоні, йдеться в огляді Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Загалом темпи зростання споживчих цін у єврозоні сповільнюються, проте базова інфляція залишається стійкою, зазначають в ОЕСР.

“Європейському ЦБ слід зберігати рішучість повернути інфляцію до цільового показника, щоб запобігти закріпленню високих інфляційних очікувань, – йдеться в огляді. – Регулятор має продовжувати підйом ставок стільки, скільки знадобиться, щоб домогтися стійкого руху інфляції до мети в 2%”.

Згідно з прогнозом ОЕСР, ВВП єврозони зросте на 0,9% у 2023 році та на 1,5% у 2024 році, а інфляція становитиме відповідно 5,8% і 3,2%.

“З огляду на повсюдність і стійкість інфляції, монетарна і бюджетна політика мають працювати разом. Для ослаблення інфляції буде потрібно як збереження обмежувальної монетарної політики, так і більше зусиль для забезпечення того, щоб фіскальна політика стала більш цільовою”, – наголошується в огляді.

Водночас в ОЕСР наголошують, що підвищення процентних ставок у єврозоні посилює фінансову вразливість, особливо в країнах з високим обсягом боргу в приватному секторі.

“Хоча банки, як і раніше, добре капіталізовані та їхні баланси залишаються сильними, владі європейських держав необхідно використовувати заходи макропруденційної політики та інші цільові інструменти у відповідь на ризики для фінансового сектора”, – йдеться в огляді.

administrator

Related Articles