British American Tobacco протягом місяця продасть свій бізнес у РФ і Білорусі місцевому менеджменту

Київ. 7 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міжнародна тютюнова компанія British American Tobacco (ВАТ) повідомила про офіційне укладення угоди про продаж свого російського і білоруського бізнесу менеджерській команді “ВАТ Россия”, закриття угоди очікується протягом жовтня поточного року.

“У березні 2022 року група BAT оголосила про те, що бізнес у Росії більше не є стійким у поточних умовах і заявила про наміри передати його. Група BAT офіційно уклала угоду про продаж свого російського та білоруського бізнесів згідно з вимогами місцевого та міжнародного права”, – йдеться в повідомленні компанії, яке є в розпорядженні агентства “Інтерфакс-Україна”.

Згідно з повідомленням, покупцем став консорціум на чолі з членами менеджерської команди “ВАТ Россия”, який після завершення буде повністю володіти обома підприємствами на території РФ. Після завершення угоди ці підприємства будуть відомі як група компаній ITMS Group.

“Ми очікуємо, що угоду буде завершено протягом наступного місяця, коли буде виконано певні зобов’язання. Після завершення угоди група BAT більше не буде присутня в РФ і Білорусі й не отримуватиме фінансової вигоди від поточного продажу на цих ринках”, – наголосили у ВАТ.

Група ВАТ зазначила, що в межах процесу передання бізнесу одним з її пріоритетів були інтереси колег у Росії та Білорусії. Згідно з угодою, їхні умови найму залишатимуться порівнянними з наявними умовами BAT протягом принаймні двох років після завершення.

Компанія повідомила, що станом на 30 червня 2023 року, виходячи з розрахунку за незмінними валютними курсами, на Росію і Білорусь припадало приблизно 2,7% доходу групи і майже 2,5% скоригованого прибутку групи від операцій.

Як повідомлялося, BAT в останньому фінзвіті списала вартість свого російського і білоруського бізнесу на загальну суму GBP554 млн, але, як і раніше, оцінює в GBP752 млн свої активи, призначені для продажу в цих двох країнах.

За інформацією ВАТ, зі світових тютюнових корпорацій РФ залишила поки що тільки Imperial Brands, яка втратила прибуток у розмірі GBP463 млн. Philip Morris International оголосила про плани залишити Росію, але ще не зробила цього, тоді як Japan Tobacco припинила нові інвестиції в РФ, але відмовилася йти з ринку.

British American Tobacco (BAT) – велика міжнародна тютюнова компанія. Має фабрики в 42 країнах. Портфель компанії охоплює глобальні бренди сигарет і зростаючий асортимент виробів з потенційно зниженим ризиком, включно з продуктами в сегменті вейпінгу, систем для нагрівання тютюну тощо.

У Росії BAT володіє офісом у Москві, 75 регіональними представництвами і тютюновою фабрикою в Санкт-Петербурзі. Також має офіс у Білорусі. Портфель брендів передбачає марки Dunhill, Kent, Vogue, Rothmans, Lucky Strike тощо. Компанія також виробляє тютюнові стіки для своїх систем нагрівання тютюну Glo.

Експортує продукцію до Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови, Азербайджану, Сінгапуру.

В Україні їй належить ПрАТ “А/О Тютюнова компанія “В.А.Т.-Прилуки” (Чернігівська обл.), заснована у 1993 році на базі Прилуцької тютюнової фабрики.

administrator

Related Articles