Ціни на газ зростають на тлі страйку в Австралії, заявка "Газпрому" щодо України – 42,4 млн куб. м

Київ. 8 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Спотові ціни на газ у Європі та Азії зростають на тлі оголошеного страйку на підприємствах Chevron в Австралії, які забезпечують близько 7% світового ринку СПГ.

УКРАЇНСЬКИЙ ТРАНЗИТ

“Оператор ГТС України” (ОГТСУ) повідомив, що прийняв від “Газпрому” заявку на транспортування на п’ятницю в обсязі 42,4 млн куб. м. Номінація в четвер була така сама. Потужності заявлені лише за однією із двох точок входу в ГТС країни – газовимірювальної станції “Суджа”. Щодо коридору через ГВС “Сохранівка” заявку не прийнято.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ РИНОК

Вітрогенерація в Європі перебуває нижче багаторічної норми. Вітряки 7 вересня забезпечили 11% потреб регіону в електроенергії, повідомляє асоціація WindEurope. У вересні 2022 року їхній внесок був 13,5%, у серпні 2023 року – 13%.

Спотова ціна газу в Європі в четвер зросла на 8%, відігравши зниження попереднього дня. Контракт із постачанням “на день вперед” на хабі TTF у Нідерландах закрився на рівні $361 за тисячу кубометрів.

Вранці в п’ятницю зростання продовжилося на тлі реалізованої загрози страйку в Австралії. З ранку котирування додали ще 4% – до $376.

Збільшується розрив цін на СПГ в Азії порівняно з Європою. Жовтневий ф’ючерс на індекс JKM Platts (Japan Korea Marker, відображає спотову ринкову вартість вантажів, що постачаються до Японії, Південної Кореї, Китаю і Тайваню) торгується на рівні $476; ф’ючерс на постачальний у Північно-Західну Європу СПГ (LNG North West Europe Marker) – $394.

ЗАПАСИ В ЄВРОПІ

Рівень запасів природного газу в Європі став ключовим ринковим індикатором для світового ринку. Регіон продовжує закачування газу в сховища. Поточний рівень запасів сягнув 93,47% – це на 11 відсоткових пунктів вище середнього показника на ті самі дати за останні п’ять років, повідомляє Gas Infrastructure Europe.

За газову добу 6 вересня резерви вдалося збільшити на 0,05 процентного пункту. Темпи помітно поступаються звичайним рівням за останні п’ять років. Проте цільового показника в 90% наповненості сховищ уже досягнуто, і наразі обсяг запасів перебуває на максимальному рівні на відповідну дату за всю історію спостережень GIE.

Тим часом дедалі активніше здійснюється відбір газу зі сховищ: він уже досяг половини від обсягів закачування. Бельгія і Франція в середу вели чистий відбір газу.

Європейські термінали з приймання СПГ у серпні працювали із середньою продуктивністю 50%, з початку вересня середнє завантаження зросло до 57%.

ЗАПАСИ В США

Стан запасів в американських ПСГ набуває все більшого значення, оскільки країна активно нарощує експорт.

США продовжують сезон закачування. За черговий звітний тиждень резерви газу зросли на 0,9 млрд куб. м – це вдвічі менше, ніж стандартний обсяг для цієї пори року.

Поточний рівень запасів у країні – 66%, що на 8 процентних пунктів перевищує середній за останні п’ять років, повідомляє Управління енергетичної інформації (EIA) Міненерго.

administrator

Related Articles