Ринок небанківських фінансових послуг України в серпні скоротився на 16 учасників – НБУ

Київ. 8 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Кількість учасників небанківського фінансового ринку в серпні 2023 року скоротилася на 16 учасників – до 1234, одна установа отримала ліцензію постачальника фінансових платіжних послуг, повідомив на своєму сайті Національний банк України (НБУ).

Кількість банків у серпні скоротилася до 64 із 65.

Із реєстрів виключено 16 учасників ринку небанківських фінансових послуг: три фінансові компанії, одного страховика і три кредитні спілки – добровільно, інші сім фінансових компаній і один ломбард – примусово. Крім того, одну фінансову компанію виключено з Державного реєстру фінансових установ і в статусі платіжної установи включено до Реєстру платіжної інфраструктури.

Станом на 31 серпня на небанківському ринку працював 101 страховик non-life (-1 проти липня), 12 life-страховиків (кількість не змінилася), один страховик зі спеціальним статусом, 161 ломбард (-1), 146 кредитних спілок (-3), 82 лізингові компанії (кількість не змінилася), 606 фінансових компаній (-11), 57 страхових брокерів і 68 колекторських компаній.

Крім того, на ринку визнано 25 банківських груп (кількість не змінилася) і 21 небанківську фінансову групу (було 22).

На платіжному ринку діють 24 платіжні системи, створені резидентами, враховуючи державні (було 29), і 16 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами (кількість не змінилася).

За даними НБУ, у серпні на ринку діяло 18 платіжних установ (+1), три банки – емітенти електронних грошей і один оператор поштового зв’язку, 11 фінансових установ, що мають право на надання платіжних послуг (було 10).

До інших суб’єктів, що діють на платіжному ринку, входять 46 комерційних агентів (+4) і 35 технологічних операторів платіжних послуг.

У липні до Національного банку надійшов 221 запит від учасників ринку на реєстраційні та ліцензійні дії. Кількість запитів щодо фінансових компаній, ломбардів і лізингодавців становила 138, щодо банків – 26, кредитних спілок і колекторів – 14, страховиків – 40, платіжних установ – 3.

administrator

Related Articles