Польща погрожує односторонньою забороною на ввезення зерна з України, якщо Європейська Комісія зніме відповідне ембарго

Варшава. 11 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У Варшаві знову заявляють, що запровадять односторонню заборону на експорт зерна з України, якщо Європейська Комісія зніме запроваджені раніше обмеження для кількох країн, зокрема й Польщі.

“Європейська Комісія готується до рішення про зняття обмежень на експорт зерна з України до п’яти країн (Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини). Ми не можемо дозволити собі, щоб одразу після збору врожаю в Польщу привезли зерно з України. Польські сільгоспвиробники в пріоритеті. Це вони мають продавати польське зерно й отримувати за нього розумну ціну. Якщо з боку Європейської Комісії не буде жодного рішення щодо продовження ембарго на експорт українського зерна, то рішення ухвалить польська сторона”, – повідомив міністр розвитку країни Вальдемар Буда в ефірі Польського радіо в понеділок.

Він назвав таку ситуацію винятковою. “Ми допомагаємо Україні, але не можемо змиритися з ситуацією, що країни навколо нас страждають, тому ми відкрили транзит для деякої української продукції. Однак ми не дозволимо українському зерну дестабілізувати польський ринок”, – зазначив міністр.

Буда наголосив: “Якщо хто-небудь захоче проїхати через Польщу, завантажити зерно на судна й вивезти його, то таких проблем зараз немає, не буде їх і в майбутньому”.

Європейська Комісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження в Болгарію, Угорщину, Польщу, Румунію та Словаччину з 2 травня. 5 червня було ухвалено рішення про продовження цих заходів до 15 вересня.

У Брюсселі тоді заявили, що ці “виняткові та тимчасові превентивні заходи” є необхідними з огляду на переповнення складів і складнощі через наявні серйозні “вузькі місця” в логістиці, з якими зіткнулися зазначені п’ять держав.

Єврокомісія також повідомила, що транзит цих товарів через ці п’ять країн далі в ЄС або інші держави за його межами зберігається.

administrator

Related Articles