Meta працює над ШІ-системою в декілька разів потужнішою за попередню – WSJ

Київ. 11 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Американська Meta працює над системою на основі штучного інтелекту (ШІ), яку можна буде порівняти з новітньою моделлю компанії OpenAI, що створила ChatGPT, пише The Wall Street Journal із посиланням на інформовані джерела.

Meta планує завершити розробку нової ШІ-системи наступного року. Очікується, що вона буде в декілька разів потужнішою за випущену нею ж два місяці тому Llama 2.

Система, яку розробляють, допоможе іншим фірмам створювати сервіси, які, зокрема, генеруватимуть складний текст і аналітику. Старт навчання цієї системи, що являє собою велику мовну модель, заплановано на початок 2024 року.

Передбачається, що навчання відбуватиметься на власній інфраструктурі Meta. Компанія нарощує потужності у сфері обробки даних і закуповує чипи Nvidia H100 – найсучасніші чипи Nvidia Corp. для навчання ШІ-моделей, зазначає газета.

Великі мовні моделі, зокрема, використовуються для формування зв’язного тексту, зображень і програмного коду.

Голова Meta Марк Цукерберг хоче зробити нову систему відкритою, як попередні проєкти компанії в галузі ШІ, щоб інші фірми могли використовувати її безкоштовно. При цьому юристи компанії в рамках оцінки її планів висловили побоювання у зв’язку з цим, зазначає WSJ.

Meta розраховує, що нова модель буде порівнянна за здібностями із запущеною в березні GPT-4, яку OpenAI використовує в комерційних проєктах на кшталт представленої наприкінці серпня бізнес-версії ChatGPT.

Також до запуску нової системи Meta, найімовірніше, вийде просунута велика мовна модель Gemini розробки Google, що входить до Alphabet Inc.

Акції Meta дорожчають на 1,3% на попередніх торгах у понеділок.

administrator

Related Articles