ЄБРР готовий долучитися до фінансування розмінування сільгоспугідь України – Мінекономіки

Київ. 27 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) розширить фінансування проєктів в Україні, зокрема на виробництво устаткування для розмінування, страхування військових ризиків, а також кредитування реального сектору економіки, такі побажання висловила перша віцепрем’єр – міністерка економіки Юлія Свириденко на зустрічі з президентом ЄБРР Оділь Рено-Бассо в Києві в середу.

“Для нас важливо збільшувати обсяги гуманітарного розмінування українських аграрних земель, адже ми не повинні чекати 700 років, щоб повернути життя на території, де ще кілька місяців тому точилися військові бої”, – цитує її слова пресслужба міністерства.

Рено-Бассо повідомила, що ЄБРР готовий долучитися до фінансування розмінування сільгоспугідь та розробити спеціальний фінансовий продукт у співпраці з банками та Мінекономіки щодо фінансування робочого капіталу для виробників спецтехніки для розмінування, що може надати поштовх для розвитку технологій та машинобудування в Україні.

Сторони обговорили також подальшу співпрацю між ЄБРР та організаціями фінансування розвитку (Development Finance Institutions, DFI) щодо координації зусиль з інвестування в Україну, особливо в приватний сектор економіки. Йшлося також про збільшення прямого кредитування українського приватного бізнесу, а також про підтримку ліквідності держкомпаній.

Ще однією темою для обговорення стало страхування військових ризиків. За словами Свириденко, щоб в Україну прийшли інвестори, їм потрібно надати повноцінний захист.

“Саме тому мені приємно повідомити, що ЄБРР готує юридичне структурування та управління відповідним проєктом, а також підготовку продукту зі страхування товарів у дорозі та на складах від військових ризиків разом із українськими страховими компаніями. На наступних етапах проєкт може також включати страхування інвестиційних ризиків”, – зазначила віцепрем’єрка.

На зустрічі також обговорювалася можливість залучення ЄБРР до фінансування програм держпідтримки українського бізнесу, таких як “Доступні кредити 5-7-9%” або гранти на підтримку переробних виробництв і малого бізнесу.

Банк поки що не детально коментував підсумки візиту.

“Черговий візит до Києва для мене є одночасно обов’язком і практичною необхідністю, щоб ми, ЄБРР, могли особисто обговорити з нашими друзями в уряді, що ще ми можемо зробити для підтримки України”, – написала Рено-Бассо у твіттері за підсумками зустрічей у Києві з прем’єром, першою віцепрем’єркою і міністром фінансів.

Мінекономіки нагадало, що ЄБРР бере участь у 547 проектах в Україні. Сукупні інвестиції ЄБРР в Україну становлять EUR18,384 млрд.

Джерело: www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=5b263ecb-bba4-4822-935a-689dabf9120e

https://x.com/OdileRenaud/status/1707021363066593319?s=20

administrator

Related Articles