"Укренерго" розраховує незабаром отримати EUR150 млн фінансування ЄБРР, зокрема на погашення боргів – СЕО

Київ. 27 вересня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – НЕК “Укренерго” розраховує найближчими тижнями отримати фінансування від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) обсягом EUR150 млн, повідомив голова правління компанії Володимир Кудрицький.

“Ми плануємо найближчими тижнями отримати фінансування від ЄБРР близько EUR150 млн, для того щоб також частково спрямувати ці гроші на покриття наших боргів перед учасниками ринку”, – сказав він під час Business Breakfast від Forbes.ua у середу.

Перед цим Кудрицький повідомив, що борги учасників ринку перед компанією наразі становлять 60 млрд грн, а сама компанія винна їм приблизно 50 млрд грн (станом на 17 серпня Кудрицький говорив про 59 млрд грн і 50 млрд грн – ЕР).

“Існує ціла боргова спіраль. Нам заборгували постачальники, постачальникам заборгує “ГарПок” (ДП “Гарантований покупець” – ЕР), “ГарПоку” заборгував “Енергоатом” тощо”, – описав ситуацію голова “Укренерго”.

Він пояснив, що компанія залучила “багато сотень мільйонів доларів і євро як грантову або кредитну допомогу” і завдяки цьому частину цих боргів рефінансувала.

“Але наших здібностей залучати це фінансування недостатньо, щоб покрити всю цю боргову діру”, – сказав Кудрицький, зазначивши, що необхідні комплексні рішення.

Водночас на одному з брифінгів влітку він зазначав, що підвищення тарифів на е/е для населення (з 1 червня – ЕР), а також прайс-кепів на ринку е/е (з 1 липня – ЕР) має сприяти покращенню ситуації загалом і початку взаєморозрахунків.

Як повідомлялося, наприкінці червня очільник НЕК “Укренерго” звернув увагу, що компанія від початку повномасштабного вторгнення вже залучила приблизно EUR900 млн кредитних і грантових коштів і очікує до кінця року залучити ще декілька сотень мільйонів євро на підготовку до зими. Тоді ж він сказав, що восени очікують на отримання нового фінансування від ЄББР, домовленості про яке досягнуто в рамках конференції з відновлення України, що відбувалася 21-22 червня в Лондоні. Суму не уточнювали.

Перед цим за підсумками конференції повідомлялося, що ЄБРР планує надати “Укренерго” фінансування на EUR200 млн, яке піде на забезпечення ліквідності, пов’язаної з ринковими реформами.

18 липня НЕК “Укренерго”, Міністерство енергетики та Міністерство фінансів підписали зі Світовим банком дві угоди про виділення компанії грантової допомоги обсягом $240 млн для підвищення надійності енергосистеми.

Станом на 21 вересня 2023 року НАЕК “Енергоатом” сплатила ДП “Гарантований покупець” 9,1 млрд грн, або 100% авансових платежів за вересень у межах ПСО із забезпечення доступності електроенергії для побутових споживачів, а також погасила частину заборгованості, що накопичилася в попередніх періодах, сплативши ще майже 2,1 млрд грн.

Водночас там зазначили, що повне погашення заборгованості попередніх періодів за ПСО компанії в розмірі 20,5 млрд грн, що накопичилася 2022 року через його незбалансованість та окупацію й вимкнення Запорізької АЕС, можливе лише коштом компенсації, що має надаватися виробнику згідно із законодавством. У зв’язку з цим “Енергоатом” звернувся до Кабінету Міністрів із проханням передбачити в проєкті закону про держбюджет на 2024 рік видатки на цю компенсацію.

Згідно з даними на сайті "ГарПоку", станом на 22 вересня, борги перед ним за ПСО щодо населення становлять 22,3 млрд грн.

Борги “Укренерго” щодо забезпечення підтримки “зеленого тарифу” для промислових ВДЕ становлять 29,56 млрд грн (оприлюднені дані на 18 вересня).

administrator

Related Articles