Українські та чеські правоохоронці викрили злочинну організацію, яка ошукала громадян ЄС на десятки мільйонів гривень

Київ. 28 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Столичні правоохоронці спільно з чеськими колегами викрили злочинну організацію, учасники якої ошукали громадян ЄС на десятки мільйонів гривень, повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

“У межах міжнародного співробітництва українські правоохоронці разом з Національною агенцією по боротьбі з тероризмом, екстремізмом та кіберзлочинністю поліції Чеської Республіки провели масштабну спецоперацію щодо затримання учасників злочинної організації”, – ідеться в повідомленні прокуратури столиці в телеграм-каналі в четвер.

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури трьом організаторам і п’ятьом виконавцям повідомлено про підозру в участі у злочинній організації та шахрайстві (ч. 4 ст. 190, ч. 1, ч. 2 ст. 255 КК України).

За даними слідства, злочинна організація діяла на території України з 2021 року. Її учасники використовували фішинг і привласнювали кошти з рахунків громадян Чехії, Польщі та інших країн ЄС.

“Лише з лютого 2023 року організатори з використанням платіжних систем, криптогаманців та незаконних обмінних пунктів отримали майже $1 мільйон прибутків”, – уточнюється в повідомленні.

Для масштабування злочинної діяльності та конспірації організатори залучали учасників найчисельнішої низової ланки – “воркерів” – через закритий телеграм-канал.

За інформацією прокуратури Києва, зловмисники обирали своїх жертв на чеських торгових інтернет-майданчиках.

“Так звані воркери вели листування з продавцями різноманітних товарів. Надалі, домовившись про умови купівлі-продажу, вони переконували своїх співрозмовників перейти за фішинговими посиланнями, які імітують сторінки онлайн-сервісів для оплати товарів чи послуг. Отримавши від потерпілих дані їхніх банківських карток, підозрювані здійснювали переказ коштів на підконтрольні організаторам банківські картки”, – інформують у прокуратурі.

27 вересня 2023 року українські правоохоронці спільно з чеськими колегами провели 29 одночасних обшуків в офісах угруповання, за адресами проживання учасників схеми в м. Києві, Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській, Тернопільській та Чернігівській областях.

Під час обшуків вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, шість автомобілів, $75 тис. та інші речові докази, що свідчать про злочинну діяльність.

За результатами слідчих дій трьох організаторів і п’ятьох виконавців затримано в порядку ст. 208 КПК України.

Наразі вирішується питання обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Тривають заходи щодо встановлення інших учасників угруповання для притягнення їх до відповідальності.

Джерело: https://t.me/kyiv_pro_office/2381

administrator

Related Articles