Більшість іспанських парламентарів не підтримали лідера "народників" на голосуванні щодо його кандидатури на посаду прем'єра

Київ. 29 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Лідеру “Народної партії” Іспанії Альберто Фейхоо, голосування щодо кандидатури якого на посаду прем’єра відбулося в п’ятницю, не вдалося заручитися підтримкою парламентарів, повідомляє іспанський телеканал РТВЕ.

Це голосування – друге цього тижня, на ньому Фейхоо було необхідно заручитися підтримкою простої більшості депутатів, проте його підтримали 173 парламентарі, проти висловилися 177.

На першому голосуванні, яке відбулося в середу, Фейхоо потрібно було отримати абсолютну більшість голосів депутатів, тобто щонайменше 176. Але тоді його підтримали 172 парламентарі.

Тепер відповідно до конституції Іспанії протягом двох місяців після дати першого голосування, тобто до 27 листопада, іспанський король Філіп VI проводитиме консультації з іншими парламентськими партіями щодо кандидатури нового прем’єра. Якщо до цього терміну жоден із кандидатів не заручиться підтримкою депутатів нижньої палати парламенту, король підпише указ про розпуск обох палат парламенту й оголосить про проведення загальних виборів. За такої ситуації чергові вибори мають відбутися 14 січня 2024 року.

На загальних виборах, які відбулися в Іспанії 23 липня цього року за рішенням прем’єр-міністра Педро Санчеса, який обґрунтував їхню необхідність невдалими результатами його Соціалістичної робітничої партії на регіональних і муніципальних виборах, "Народна партія" здобула найбільшу кількість місць у парламенті – 136, проте не отримала парламентської більшості. Соціалісти зі 121 місцем стали другою силою в новому складі парламенту.

administrator

Related Articles