Естонія може долучитися до відновлення інфраструктури та гуманітарного розмінування земель в Україні

Київ. 3 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Естонія розглядає можливість реалізації нових проєктів відновлення зруйнованої інфраструктури та гуманітарного розмінування в Україні, а також шукає можливості розширити економічну співпрацю, повідомила пресслужба Міністерства економіки і торгівлі України.

"Ми запрошуємо естонський бізнес інвестувати в Україні, серед іншого в сфері логістики, енергетики, переробки та в ІТ. Для їхньої реалізації треба впроваджувати ефективні інструменти страхування військових ризиків. І якщо Естонія через власне експортно-кредитне агентство KredEx страхуватиме не тільки естонські, а й українські інвестиції – ми тим самим заохотимо створення багатьох спільних українсько-естонських підприємств", – сказала перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко на зустрічі з міністром закордонних справ Естонії Маргусом Цахкною.

Свириденко розповіла, що особливий пріоритет Мінекономіки – гуманітарне розмінування українських земель. Наразі 174 тис. кв. км території України потенційно забруднені вибухонебезпечними речовинами, включно з тимчасово окупованими територіями.

“Наразі Україна є великим полем для випробування і військового обладнання, і машин для розмінування. (…) Сьогодні ми вже виробляємо подібні машини в Україні. Зараз ми намагаємося розробити дрони зі сканером, який допоможе нам ідентифікувати пластикові міни. Якщо естонський бізнес готовий долучитись до таких розробок, запрошуємо його в Україну”, – наголосила міністр.

Сторони обговорили можливість залучення Естонії до співфінансування програм прямої підтримки малого та середнього бізнесу та до низки соціальних проєктів.

Уряд Естонії з початку широкомасштабної війни РФ проти України надав військову допомогу на суму понад EUR400 млн, що становить понад 1% ВВП Естонії. Станом на сьогодні Естонія вже надала Україні 16 пакетів військової допомоги, а також гуманітарну допомогу на суму EUR24,6 млн, з яких урядова допомога становить EUR5,6 млн, приватна допомога – EUR19,0 млн.

Джерело: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=83e06112-c86c-44b2-ac87-020531704aea&title=EstoniiaMozheDoluchitisDoVidnovlennia

administrator

Related Articles