"Агротрейд" у 2022-2023 МР експортував 354 тис. тонн зерна

Київ. 5 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Агрохолдинг “Агротрейд” за підсумками на фейсбук-сторінці.

“Частка власного агровиробництва в сукупному експорті компанії сктановила 76%, або 267,8 тис. тонн зерна, сторонніх виробників – 24%, або 86 тис. тонн. Органічної продукції на світовий ринок поставлено 1,7 тис. тонн”, – ідеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, найбільший попит на світовому ринку мали пшениця – 41,96% від усього експорту компанії, кукурудза – 39,98%, соя – 12,57% і ріпак – 4,91%. Частка інших культур становила менше 1%.

Головними покупцями зерна, виробленого агрохолдингом, стали країни ЄС і Північної Африки.

“Враховуючи умови, в яких працювали, минулий маркетинговий рік був успішним для експорту, адже вдалося реалізувати значну частину агропродукції за досить високими цінами. Загалом після 24 лютого 2022 року в нас повністю змінилася структура торгівлі – зараз 90% зерна група самостійно доставляє з власних елеваторів до країн призначення”, – зазначив директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності Агротрейд Андрій Бут.

Він констатував, що втрата чорноморських та обстріли річкових портів ускладнили роботу агрохолдингу, оскільки це призвело до збільшення логістичних витрат і скорочення обсягів відвантажень.

“Утім, ще до припинення дії “зернової угоди” компанія переорієнтувала весь експорт на Дунай і залізницю – 80% на 20% відповідно. Тому плани на нинішній маркетинговий рік аналогічні попередньому”, – резюмував Бут.

Група компаній “Агротрейд” – вертикально інтегрований холдинг повного агропромислового циклу (виробництво, переробка, зберігання і торгівля сільгосппродукцією). Обробляє понад 70 тис. га земель у Чернігівській, Сумській, Полтавській та Харківській областях. Профільні культури – соняшник, кукурудза, озима пшениця, соя та ріпак. Має власну мережу елеваторів із потужністю одночасного зберігання 570 тис. тонн.

Група також виробляє гібриди насіння кукурудзи та соняшнику, ячменю, озимої пшениці. На базі насінницького господарства “Колос” (Харківська обл.) 2014 року було побудовано насіннєвий завод потужністю 20 тис. тонн насіння на рік. У 2018 році “Агротрейд” вивела на ринок власну марку Agroseeds.

Засновник і генеральний директор “Агротрейд” Всеволод Кожем’яко.

administrator

Related Articles