Рада підтримала законопроєкт про виплату компенсацій українцям, які самостійно відремонтували пошкоджене окупантами житло

Київ. 5 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Депутати Верховної Ради в четвер, 5 жовтня, підтримали законопроєкт №10063 щодо змін до закону №2923-IX: тепер на компенсацію за пошкоджене російськими окупантами житло можуть претендувати й ті українці, які вже його відремонтували власним коштом.

Про це повідомила голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк.

“Запуск цього етапу програми компенсацій “єВідновлення” ми планували давно. Було багато відповідних запитів від громадян, які зробили ремонт житла самостійно, щоб у ньому можна було хоч якось жити або щоб воно не зруйнувалося ще більше. Вони також претендують і мають право на компенсацію, як і українці, які дочекалися державної компенсації”, – пояснила народна депутатка.

За її словами, виплати за новою формою компенсацій розпочнуть з 1 січня 2024 року. Компенсаційний механізм буде таким самим, як і за іншими категоріями програми “єВідновлення” – заяву потрібно буде подати через портал “Дія”, потім її розгляне комісія і визначить розмір виплати.

Водночас голова партії Шуляк наголосила, що це далеко не останнє розширення форм програми “єВідновлення”: уже триває робота над її наступним розширенням. У майбутньому компенсацію за пошкоджене житло зможуть отримати й жителі окупованих територій. Крім того, програму вдосконалюватимуть і за рекомендаціями громад.

“Вирішувати, що необхідно змінити в програмі, щоб вона працювала більш ефективно, потрібно виключно за участю громад. Для цього ми проводимо з ними публічні консультації, обмінюємося оцінками проєкту та ідеями щодо його покращення не лише з авторами відповідного закону, а й із представниками профільних міністерств, народними депутатами та, що головне, безпосередньо з громадянами, житло, яке пошкоджене або зруйноване”, – підсумувала нардепка.

Як повідомлялося, 10 травня 2023 року в Україні стартувала програма “єВідновлення”, у межах якої компенсацію до 200 тис. грн на ремонт почали отримувати власники пошкодженого житла. Ці кошти можна використати на придбання будівельних матеріалів, оплату будівельних робіт і послуг підрядників, у яких є відповідні коди для роботи, а їхні продавці подали заявку на участь у програмі через портал “Дія”.

У рамках цього етапу “єВідновлення” українцям було виплачено вже 1,5 млрд гривень.

Крім того, з 1 серпня в “Дії” стартував прийом заявок на компенсацію за зруйноване через війну житло. Компенсації виплачуватимуть одноосібним власникам житла, яке було зруйноване через бойові дії після 24 лютого 2022 року, не підлягає відновленню, розташоване на неокупованій території і не в зоні активних бойових дій. Уже сформовано перші 100 житлових сертифікатів загальним обсягом 151 млн грн, за які українці, житло яких було знищене внаслідок збройної агресії Росії, зможуть придбати нове.

administrator

Related Articles