Регіональні системи співпраці допоможуть зміцнити безпеку на європейському континенті – Зеленський

Київ. 13 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президент України Володимир Зеленський вважає, що регіональні системи безпеки здатні зміцнити безпеку на європейському континенті.

“Регіональні формати співпраці дають практику бути союзниками в тій чи іншій галузі, на тій чи іншій історичній дистанції. Це щоденна співпраця. Це також наші коаліції, оборонні коаліції, які допомагають нам протистояти Росії”, – сказав він, виступаючи в п’ятницю через відеозв’язок на саміті Об’єднаного експедиційного корпусу. Це багатостороння структура співпраці в галузі оборони, очолювана Сполученим Королівством, до якої входять десять країн: Нідерланди, Ісландія, Велика Британія, Латвія, Литва, Норвегія, Швеція, Фінляндія, Данія та Естонія.

“Великі союзники зростають на основі значущого місцевого співробітництва. Наразі ми працюємо над створенням нових форматів співпраці та посиленням наявних у нашому регіоні. Я відвідав Бухарест, і на зустрічі з президентом Йоганнесом ми погодилися, що відносини між нашими державами, Україною та Румунією, заслуговують на рівень стратегічного партнерства”, – сказав Зеленський.

За його словами, “ми всі маємо пам’ятати, що спільна безпека та розвиток економічної інфраструктури в Чорноморському регіоні мають вирішальне значення для геополітичної стабільності всієї Європи”.

“Нові перспективи безпеки також виникнуть у зв’язку зі змінами в регіоні Південного Кавказу, що межує з Чорним морем. Це додасть потенціалу нашій спільній безпеці тут, у нашій частині Європи, особливо коли завдяки нашому захисту від російської агресії перед Грузією відкриються нові перспективи відновлення своєї територіальної цілісності”, – сказав Зеленський.

“У нас є лише два варіанти. Або терористичній Росії вдасться зломити свободу, і тоді зона геополітичної нестабільності, що є на сході Європи, пошириться по всьому континенту. Або, завдяки безлічі рівнів і форматів співпраці, зокрема регіональної, завдяки нашому спільному захисту свободи, Росія програє в цьому протистоянні”, – сказав президент.

Після її програшу, зазначив він, “буде реалізовано історичний шанс на геополітичну стабільність на всій лінії від Скандинавії через Мінськ і Київ до Південного Кавказу”.

Зеленський закликав “зосередитися насамперед на гібридних терористичних загрозах із боку Росії”. “Минулого року ми бачили, на чому зосередився Кремль, а саме – завдання ударів по енергетичній інфраструктурі з метою руйнування основ сучасного життя. Ми прогнозуємо, що цієї зими Росія спробує повторити свою тактику терору, тільки в більшому масштабі”, – вважає він.

“ППО, а саме – захист наших міст, нашої енергетичної інфраструктури та експортних коридорів у Чорному морі, є ключем до перемоги в зимовій битві для України”, – заявив Зеленський.

Джерело: https://x.com/ZelenskyyUa/status/1712768256337998184

administrator

Related Articles