Реорганізація НАУ потрібна для посилення авіаційної обороноздатності України – Міносвіти

Київ. 13 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У Міністерстві освіти і науки України заявляють, що реорганізація Національного авіаційного університету (НАУ) потрібна для посилення авіаційної обороноздатності Української держави.

“Такі університети, як НАУ, відіграють основну роль у підготовці висококваліфікованих фахівців у галузі авіапілотування, конструювання БПЛА та розроблення військових ІТ-технологій. Сьогоднішнє рішення сприяє покращенню якості вищої освіти, підсиленню обороноздатності й створенню потрібних умов для формування мережі ефективних вишів”, – ідеться в повідомленні пресслужби Міносвіти.

У відомстві заявляють, що заклади, які утворяться після реорганізації, мають стати провідними центрами розвитку авіаційної обороноздатності України, що відповідатимуть за розроблення військових інновацій у галузі MilitaryTech, зокрема безпілотників, а також підтримку військової промисловості.

Міносвіти також відзначило, що останні кілька років НАУ поступово втрачав ефективність, також до міністерства надходили численні скарги представників студентського самоврядування, зокрема щодо незаконного відрахування студентів і скандалів стосовно протизаконного відчуження земель університету під багатоповерхове будівництво.

Також зазначено, що Міносвіти неодноразово отримувало звернення від колективу та керівництва Льотної академії НАУ міста Кропивницького з проханням відокремити їхній заклад від вишу.

“Університети мають залишатися проактивними, відкритими та готовими оперативно реагувати на запити суспільства й держави. Утім, незважаючи на високий потенціал авіаційного університету до конструювання безпілотних літальних апаратів і дронів, від початку повномасштабного вторгнення НАУ зі своїми потужностями в Києві та Кропивницькому не спромігся розробити жодного БПЛА для підтримки обороноздатності України”, – ідеться в повідомленні.

Також зазначено, що на період здійснення процедури реорганізації в університеті буде призначено в. о. ректора, який сформує власну управлінську команду, а після її завершення оголосять вибори двох нових керівників уже реорганізованих закладів.

“Важливо зазначити, що зміна статусу з “національного” на “державний” суттєво нічого не змінює. Студенти НАУ продовжать навчання безперервно на тих самих умовах у Київському авіаційному інституті, його відокремлених структурних підрозділах та Українській державній льотній академії за обраними спеціальностями й джерелами фінансування”, – наголосили в міністерстві.

Згідно з повідомленням, реорганізація вишу також не вплине на умови праці й рівень заробітних плат працівників, однак приведе до оновлення складу керівництва університету й внутрішніх управлінських процесів.

Як повідомлялося, 13 жовтня Кабмін схвалив реорганізацію НАУ, у виші заявили, що готують позов до суду проти уряду.

administrator

Related Articles