Рада ЄС продовжила санкції проти Туреччини за буріння у Східному Середземномор'ї

Київ. 9 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Рада ЄС продовжила в четвер обмежувальні заходи, запроваджені у 2019 році у зв’язку з несанкціонованою буровою діяльністю Туреччини у Східному Середземномор’ї, ще на рік – до 30 листопада 2024 року.

“Обмежувальні заходи включають заморожування активів внесених до переліку осіб та організацій, а громадянам і компаніям ЄС заборонено надавати кошти або економічні ресурси особам із цього списку. Крім того, на осіб, занесених до переліку, поширюється заборона на поїздки до або через Європейський союз”, – ідеться в комюніке ради, опублікованому в Брюсселі.

Рада ЄС ухвалила 11 листопада 2019 року рішення про обмежувальні заходи з огляду на несанкціоновану діяльність Туреччини з буріння у Східному Середземномор’ї, зазначається в комюніке.

У виключній економічній зоні (ВЕЗ) Кіпру і на континентальному шельфі було виявлено великі запаси вуглеводнів. Керівництво Туреччини оскаржує кордони кіпрської ВЕЗ і заявляє, що Анкара має право на природні ресурси в регіоні.

Глави держав і урядів Євросоюзу на саміті ЄС 20 червня 2019 року засудили буріння Туреччиною свердловин із видобутку газу в Східному Середземномор’ї та в Егейському морі, доручили Брюсселю підготувати “адресні заходи” проти Анкари.

“Європейська рада висловлює серйозну заклопотаність із приводу незаконної бурової діяльності Туреччини у Східному Середземномор’ї, що відбувається, і шкодує, що Туреччина ще не відповіла на неодноразові заклики ЄС припинити таку діяльність”, – йшлося в підсумковому документі саміту.

administrator

Related Articles